WhatsApp a fost fondată în 2009 și cinci ani mai târziu Facebook o cumpăra cu 22 miliarde dolari. Cei doi fondatori ai WhatsApp au părăsit Facebook supărați de planurile companiei pentru a monetiza aplicația de mesagerie, iar despărțirea s-a făcut cu mare scandal și cei doi fondatori au renunțat la 1,3 miliarde dolari numai pentru a putea părăsi Facebook, scrie Wall Street Journal. Cei doi fondatori, Brian Acton și Jan Koum, au lucrat la Yahoo! până în 2007 și au aplicat acum mulți ani pentru job-uri la Facebook, dar au fost respinși.

Whatsapp pagina de deschidereFoto: Whatsapp

Un motiv care a dus la despărțire ține de presiunile puse de Facebook pentru a integra publicitate în WhatsApp și de a deschide noi metode de monetizare a aplicației de mesagerie. Mulți s-au temut că Facebook va ”strica” WhatsApp inserând prea multe reclame. Cei doi fondatori sunt critici ai tehnicilor agresive de publicitate digitală.

Pentru a putea pleca, cei doi au renunțat la 1,3 miliarde dolari (900 milioane Brian Acton și 400 milioane Jan Koum).

Certurile dintre șefii Facebook și cei doi creatori ai Whatsapp au avut ca subiect și lucruri banale precum scaunele, designul unor săli de baie sau mărimea birourilor. Certurile au degenerat până la urmă.

Brian Acton scria pe Twitter în martie, la puțin timp după despărțire, că își șterge contul de Facebook, pe fondul scandalului datelor care au ajuns la Cambridge Analytica. Gestul a fost considerat ca fiind de cea mai joasă speță de către unul dintre directorii Facebook.