Să lucrezi într-o companie de IT a devenit în ultimii ani o slujbă de vis. Atât peste hotare, cât și în România industria tehnologiei informației adună din ce în ce mai mulți adepți, făcând facultățile de profil să ajungă în stadiul în care aproape nu mai fac față cererii de locuri de învățământ. Acest domeniu oferă oportunități de creștere și dezvoltare profesională pe termen lung, fiind o activitate în jurul căreia pare că se învârte întreaga economie, componenta IT fiind acum integrată în totalitatea industriilor.

Emia.comFoto: Emia.com

Giganții IT din lume, care au pătruns și în peisajul românesc, au setat noi trenduri în “viața la birou” oferind angajaților un mediu de lucru relaxant, pachete de beneficii cu mult peste medie și o flexibilitate crescută a programului de lucru. Multe companii din România, fie ele și din industria IT, nu sunt încă pregătite pentru o astfel de adaptabilitate, mai ales în ceea ce privește programul de lucru, dar există și excepții care au știut să se alinieze tendințelor sau chiar să le depășească.

O astfel de excepție o reprezintă compania emia.com - o echipă multi-calificată, specializată în tehnologie, infrastructură IT și resurse digitale pentru marketing online. Cu sediul în centrul financiar al Bucureștiului din zona Aurel Vlaicu, emia.com funcționează mai degrabă ca un hub de tehnologie decât ca o corporație cu program 9-6. Această atmosferă de hub s-a dovedit benefică pentru întregul personal de-a lungul timpului, oferind flexibilitate, dar și siguranță oamenilor din echipă. emia.com iese din tipar, acordând încredere și independență angajaților săi, permițându-le să își seteze singuri un program de lucru. În consecință, membrii echipei au o viață personală așa cum își doresc, dar și posibilități de ascensiune în carieră.

Poate faptul că IT-iștii sunt spirite mai libere, sau pentru că mintea lor funcționează puțin altfel reprezintă câteva aspecte observate de-a lungul timpului care au determinat emia.com să abordeze un mod diferit de a face lucrurile. Productivitatea este crescută deorece se mizează pe eficiență și nu pe pontaj. Cu un mediu de lucru relaxant și tineresc oamenii care fac parte din companie au spirit antreprenorial, gândire centrată comercial și se organizează singuri conform nevoilor lor, nu în funcție de niște norme sociale adoptate orbește. Astfel, fiecare department și fiecare echipă își gestionează programul în funcție de obiectivele stabilite. Un sistem bun de management al timpului de lucru este cea mai eficientă metodă pentru un randament cât mai bun.

Există preconcepția că oamenii care lucrează în tech sunt niște roboței plictisitori care scriu cod toată ziua, iar imaginația nu este punctul lor forte. Dacă ar fi să luăm exemplul emia.com această afirmație este cât se poate de departe de adevăr. Echipele sunt formate din oameni care fără creativitate și un simț comercial ager nu ar reuși pe o piață atât de competitivă. Comparând cu majoritatea companiilor de profil, emia.com nu dezvoltă software și nici nu este populată integral de programatori.

Deși marketingul digital este esența de business a emia.com, compania nu face drip campaigns, targeting și retargeting sau campanii de social media. Business-ul dezvoltat se axează pe scripting și algoritmi, resurse, infrastructură IT și soluții tehnologice implementate în publicitatea online. Compania activează numai pe piața din SUA, având clienți cu acoperire globală. Totul este ținut în frâu de cel mai bun departament de menținere a legalității pe partea de internet of things, iar echipele independent coordonate funcționează ca un mecanism bine uns, completându-se una pe cealaltă.

“Echipa noastră este formată în mare parte din minți sclipitoare, fiecare pe domeniul său de activitate, iar buna comunicare între colegi este esențială. La emia.com dorim să ne menținem colegii motivați, dar să îi și ajutăm să își găsească pasiunea în tot ceea ce fac aici. Ne place să spunem că avem aripi de dat celor ce doresc să zboare, iar în secțiunea Jobs a website-ului sunt afișate și actualizate în permanență pozițiile pe care le avem deschise. Echipa se mărește constant și este dorința noastră ca oamenii talentați să vină alături de noi.” - Cristina Ghinea, HR Generalist@emia.com