Wikipedia protestează contra propunerii privind o nouă lege europeană a drepturilor de autor
În Spania, Italia și Polonia Wikipedia a afișat miercuri avertismente în semn de protest la adresa acestei noi legi care, printre altele, spune că platformele online sunt responsabile din punct de vedere legal pentru conținutul postat de utilizatori.
Directiva pune filtre, bariere lși restricții în calea celor care vor să aibă acces la web, spun cei de la Wikipedia Spania. Dacă directiva va fi aprobată în forma actuală, multe lucruri vor fi mai complicat de făcut pe internet, cum ar fi distribuirea de informații pe rețelele sociale sau accesul la informații prin motoarele de căutare, mai spun cei de la Wikipedia.
Wikipedia critică unul dintre capitolele directivei, dar un alt capitol a fost criticat de Facebook și Google care ar fi obligate să plăatească pentru reutilizarea online a conținutului produs de diverse redacții.
Comisia Europeană a spus că Wikipedia și alte enciclopedii online nu sunt vizate de această directivă, însă Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, spune că nu este adevărat.
Votul de joi nu este definitiv, iar poziția finală va fi stabilită după negocieri între statele membre UE. Rămâne de discutat în ce mod va fi aplicată legea în integralitate și dacă Wikipedia va fi vizată.
Propunerea în cauză este Articolul 13, care impune ca platformele online să filtreze ceea ce încarcă pentru a se asigura că nu încalcă drepturile de autor. Acesta face toate platformele responsabile de orice conținut pe care utilizatorii îl încarcă.
În timp ce Articolul 13 a atras mai mult atenția, există și Articolul 11, care impune o taxă pentru preluarea știrilor. Practic, acesta va obliga pe cei care utilizează fragmente de conținut jurnalistic online să obțină mai întâi o licență de editor. Spania a încercat acest lucru în 2014, rezultând închiderea temporară a Google News Spania.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Mă rog pe Hotnews mai puțin deoarece nu te lasă să încarci imagini sau video. Dar orice site/forum care te lasă să încarci imagini gen "meme" va fi afectat. De exemplu treizecizero.ro care folosește Disqus pentru comentarii și te lasă să postezi imagini/tweet-uri sau filmulețe scurte.
Hotnews ar putea fi afectat teoretic de articolul 11 în sensul știrilor preluate din alte părți (o mare parte din știri).
Tu ca persoană privată nu faci profit dar site-ul pe care o postezi face bani din reclame pentru a-și permite costurile și a face eventual un profit. În cazul ăsta legea schimbă responsabilitatea de la cel care a postat imaginea/video-ul la cel care ține site-ul.
Problema cea mare este că orice site trebuie să verifice copyright-ul automat pentru orice a postat un user.
Tehnologia asta costă o grămadă pe care un site mic sau la început nu-și poate permite. În plus tehnologia asta are o grămadă de erori în sensul că găsește copyright unde nu este.
Mai e și chestiunea sensibilă în care material sub copyright poate fi folosit în anumite cazuri ("fair use") care nu poate fi detectat automat.
Este cea mai rapida si mai bogata sursa de informare pentru toate domeniile la indemana oricui, nepartinitoare si corecta.
Ce s-ar face elevii nostri fara ea cand au proiecte de lucrat pentru scoala?!