Google (Alphabet) va primi în curând o nouă amendă uriașă din partea CE, de data aceasta pentru abuz de poziție dominantă în utilizarea sistemului de operare Android, scrie Wall Street Journal. Publicația scrie că amenda ar putea fi mai mare decât cea primită de companie în 2017: 2,4 miliarde euro. Comisia Europeana a deschis oficial acum trei ani o anchetă antitrust referitoare la comportamentul companiei Google în ceea ce privește sistemul de operare mobil Android.

Google AndroidFoto: Google

Ancheta aprofundată efectuată de Comisie a analizat în principal dacă Google a încălcat normele antitrust ale UE prin împiedicarea dezvoltării și a accesului pe piață al sistemelor de operare, aplicațiilor și serviciilor mobile concurente, în detrimentul consumatorilor și al dezvoltatorilor de servicii și produse inovatoare.

Ancheta a examinat în principal dacă Google a încheiat acorduri anticoncurențiale sau a abuzat de o posibilă poziție dominantă în domeniul sistemelor de operare, aplicațiilor și serviciilor pentru dispozitive mobile inteligente.

Wall Strett Journal scrie că rezultatul anchetei indică faptul că Google și-a împiedicat competitorii și este posibil ca amenda să fie de peste 2,4 miliarde euro.

Google a spus în trecut că Android a fost creat fiindcă era mare nevoie de un sistem open-source pe care aplicațiile să meargă excelent.

Google sustinea, într-un răspuns din 2015, că Android a stimulat enorm concurența, a permis apariția unor smartphone-uri de sub 100 de dolari și a ajutat producătorii să concureze cu succes în lupta cu Apple. Google spunea că vine cu mai puține aplicații preinstalate, în comparație cu Apple.