Bitdefender, cel mai mare producător de software autohton, a premiat medaliații în cadrul ceremoniei de închidere a Olimpiadei Internaționale de Matematică (IMO), organizată vineri la Cluj-Napoca. Compania a susținut această competiție ca parte a misiunii asumate de creștere a competențelor de matematică și științe.

Medaliatii Olimpiadei Internationale de Matematica de la Cluj-Napoca Foto: Bitdefender

"Este o onoare pentru România și pentru Cluj-Napoca, în special, să găzduiască în aceste zile elita mondială a matematicii, iar pentru noi este un privilegiu să îi premiem pe cei mai buni dintre cei buni. Cluj-Napoca este unul dintre orașele de importanță fundamentală pentru Bitdefender și contribuie decisiv la produsele și tehnologiile românești folosite de 500 de milioane de utilizatori de pe toate continentele”, a declarat Sandor Lukacs, Director, Cyber Threat Proactive Defense Lab, Bitdefender.

De altfel, compania sprijină de mulți ani proiectul educaționalviitoriolimpici.ro, un program de creștere a bazei de olimpici, care își propune să ridice nivelul de competențe matematice ale angajaților în economia viitorului.

De-a lungul timpului, Bitdefender a contribuit la dezvoltarea unor programe de studii la nivel de licență și de masterat în securitate cibernetică la Universitatea din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

Tot la Cluj, Bitdefender a investit în amenajarea și dotarea unui laborator de informatică destinat studenților Facultății de Matematică şi Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, loc în care angajații companiei susțin cursuri de securitate și organizează cercuri studențești.

Materiile sunt susținute de angajații Bitdefender, zeci de doctoranzi și masteranzi fiind implicați în pregătirea studenților în domenii precum securitatea sistemelor de operare și sisteme periculoase, rețele neuronale și reverse engineering. Ca urmare a susținerii performanței în educație, Bitdefender a primit în luna decembrie marele premiu Angajatorul Anului al Senatului Universității din București pentru "contribuția excepțională în anul universitar 2016-2017 la îndeplinirea misiunii Universității".

Aproape 200 dintre cei peste 1.500 de angajați ai Bitdefender lucrează în sediul din Cluj-Napoca. Angajații Bitdefender din Cluj-Napoca se ocupă de R&D, management de produs și dezvoltare de produse, fiind responsabili de tehnologii-cheie pentru companiei, folosite de sute de milioane de utilizatori din peste 150 de țări. Specialiștii din Cluj-Napoca se ocupă, printre altele, de analiză de software periculos, metode de detecție dinamică de malware pe bază de comportament, machine learning, big data analysis, tehnologii tip firewall și anti-rootkit precum și soluții de securitate pe bază de virtualizare care rulează în afară sistemului de operare. Efortul specialiștilor Bitdefender Cluj-Napoca a contribuit decisiv la numeroase premii prestigioase obținute de produsele de securitate Bitdefender pe parcursul ultimilor ani.

Organizarea ediției din 2018 la Cluj-Napoca a fost inițiativa Societății de Științe Matematice din România pentru a celebra anul centenarului României. România și Bulgaria sunt singurele țări ce au participat la toate edițiile, iar într-un clasament neoficial pe numărul total de medalii, România se află pe locul al treilea, conform Societății de Științe Matematice.

Olimpiada a fost organizată de Ministerul Educației Naționale, cu implicarea științifică a Societății de Științe Matematice din România și sub coordonarea locală a Inspectoratului Școlar Județean Cluj. Evenimentul s-a bucurat de sprijin instituțional din partea Institutului de Matematică al Academiei Române, al Consiliului Județean Cluj și al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, dar și al universităților Babes-Bolyai și Tehnică din Cluj-Napoca.

Ediția din 2018 aOlimpiadei Internationale de Matematicăa avut loc în România, la Cluj-Napoca, în perioada 3-14 iulie, un eveniment la care au participat peste 600 de elevi din aproximativ 110 țări.