​Zeci de români s-au plâns în ultimele zile că au avut probleme cu contul de Facebook, după ce au dat calificativ minim de o stea Poliției Române. Facebook Europe a spus, într-un răspuns pentru HotNews.ro, că își asumă vina și că totul s-a întâmplat dintr-o eroare a sistemelor automate de depistare a spam-ului. Reamintim că peste 50.000 de români au acordat o stea din cinci Poliției Române pentru ”bâlbele” din scandalul cu numărul de mașină M... PSD. Joi Poliția a închis secțiunea de comentarii.

Masina cu numar anti-PSDFoto: Facebook / Razvan Stefanescu

Zeci de români au povestit că le-au fost suspendate temporar conturile de Facebook după ce au au dat review pe pagina Poliției. Suspendările nu au durat mult, dar au fost neplăcute, oamenii fiind nevoiți să completeze diverse câmpuri și să-și schimbe parola pentru a-și reactiva conturile.

HotNews.ro a transmis Facebook întrebări legate de scandalul cu profilurile suspendate, iar compania, după ce a investigat situația, a venit cu un răspuns.

”Ne pare foarte rău de greșeală. Profilurile au fost suspendate din greșeală de sistemele noastre automate și au fost restabilite cât de repede posibil după ce am putut investiga situația. Ne pare rău pentru neplăcerile cauzate. Confirmăm că, în urma investigației, am descoperit că blocările au fost rezultatul unei erori la sistemele noastre automate anti-spam”.

Iată și răspunsul în engleză, furnizat de departamentul de comunicare (Facebook Press Office)..

“We're very sorry about this mistake. The profiles were removed in error by our automated systems and were restored as soon as we were able to investigate. We are sorry for any inconvenience caused. (...) I confirm that what we have investigated and discovered is the fact that the blocking was a result of an error in anti-spam automated systems.”

Pagina de Facebook a Poliției Române, care a fost în centrul scandalului, a renunțat joi la secțiunea de review-uri după ce ratingul se prăbușise din cauza zecilor de mii de utilizatori care dădeau note de o stea după scandalul șoferului care s-a ales cu dosar penal din cauza mesajului anti-PSD de pe plăcuțele de înmatriculare.

Înainte de izbucnirea scandalului, Poliția Română avea nota 3,2 din 5.000 de review-uri, iar miercuri se ajunsese la 1,1 din peste 50.000 de review-uri.

Despre răspunsul obținut de la Facebook

Le-am expus celor de la Facebook Europe cele întâmplate și le-am trimis link-uri la articole de pe Euronews și BBC unde erau descrise cele întâmplate.

Apoi am întrebat, strict în legătură cu subiectul Poliția Română, dacă administratorii unei pagini pot să reclame userii pentru că au dat note minime și dacă este atât de ușor pentru Facebook să suspende temporar un cont doar pentru câteva cronici negative?

Întrebarea în engleză

Can a page report users for giving low ratings and is it so easy for Facebook to temporarly suspend an account just for some bad review?