​Jack Dorsey, șeful Twitter, a spus în audierile din Cogres că algoritmii Twitter nu au fost întotdeauna imparțiali și că platforma a redus în mod nedrept vizibilitatea a 600.000 de conturi, inclusiv a unor membrii ai Congresului. El a negat însă că algoritmii au fost concepuți încât să favorizeze anumite grupuri politice.

Jack DorseyFoto: Captura YouTube

”Algoritmii care țin partea cuiva (biased, în engleză) reprezintă un domeniu nou chiar și în cadrul inteligenței artificiale și este nou și pentru noi, ca și companie. Avem echipe care stabilesc drumuri de urmat în ceea ce privește ”antrenarea” seturilor de date”, a spus Jack Dorsey.

Jack Dorsey, directorul executiv al companiei Twitter a declarat că platforma sa a fost "nepregătită și slab echipată" pentru astfel de incidente, referindu-se la ingerințe străine care își propuneau să influențeze rezultatul algerilor din SUA.

Twitter a fost acuzată de grupuri politice că algoritmii sunt astfel calibrați, încât anumite postări ale unor grupuri sunt în mod voit mai puțin vizibile. Dorsey a negat că ar dezavantaja vreun grup politic și a spus că ”Twitter nu folosește ideologia politică pentru a lua decizii legate de ierarhizarea conținutului pe rețea”.

Unii useri s-au plâns că ”tweet”-urile nu mai apar la căutare și au conchis că în mod intenționat au fost ascunse, ceea ce se numește "shadow ban". Dorsey a spus că Twitter utilizează ”sute de semnale” pentru a decide ce arată, ce retrogradează și ce filtrează. ”Nu facem shadow-ban pe baza ideologiei politice”.

Interesant este că Dorsey a spus și că algoritmii au acționat și în funcție de comportamentul oamenilor care urmăreau anumite conturi și - în consecință - anumiți politicieni au fost ”penalizați” pentru comportamentul celor care au dat follow acelor conturi.