Tim Berners-Lee, celebrul inventator britanic al World Wide Web-ului, a propus o platforma descentralizată numită Solid unde fiecare utilizator să-și poată gestiona datele și să poate decide dacă vrea să le partajeze ci cineva. Berners-Lee a spus de multe ori că este îngrozit de ce a ajuns internetul și de faptul că oamenii nu mai au deloc control asupra datelor personale.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Solid este o schimbare față de modelul curent unde oamenii trebuie să-și dea datele personale giganților digitali, în schimbul unor valori percepute. Cum am descoperit cu toții, acest lucru nu este în interesul nostru. Solid este modul în care ar trebui să evolueze internetul pentru a restabili echilibrul - fiecare dintre noi va primi controlul asupra datelor, personale sau nu, într-un mod revoluționar.

Solid este o paltformă ce va fi construită folosind web-ul existent. Fiecare user va alege unde sunt stocate datele și cu cine vrea să le împartă și ce grupuri pot accesa anumite elemente”, spune Berners Lee, într-un articol în Medium.

Solid este un proiect aflat încă în stadiu de dezvoltare, însă propune o ”decuplare” a aplicațiilor de datele personale. Fiecare individ este proprietar al datelor sale pe care le poate stoca într-un fel de ”capsule” pe un serviciu cloud pe care tot el îl va alege sau pe propriile terminale. Fiecare va deține un set de ”chei digitale” cu care va permite accesul la diverse servicii care apoi pot avea acces la date.

Berners-Lee a spus de nenumărate ori că este deziluzionat de modul în care web-ul s-a schimbat în rău din momentul în care a fost inventat, fiindcă s-au creat monopoluri și câteva mari platforme onine dețin datele tuturor.

Rețelele sociale au adus multe beneficii, dar și multe lucruri negative, a spus Berners-Lee, referindu-se la publicitatea care poate fi atât de bine țintită, încât poate manipula masele.

Într-un interviu pentru Fast Company, creatorul WWW-ului a spus că o platformă precum Solid va fi pe placul dezvoltatorilor de aplicații, al hackerilor buni și al activiștilor web, fiindcă toți sunt deranjați de controlul pe care corporațiile și guvernele le au asupra internet-ului.

În internetul de acum, puternic centralizat, datele sunt ținute în ”recipiente” izolate controlate de marile companii care au construit aceste recipiente. În versiunea descentralizată propusă de Tim nu vor mai exista acele ”recipiente” izolate.

Din această săptămână vor începe activitățile de training pentru cei care vor să își dezvolte aplicații descentralizate pe platforma Solid, iar în lunile care ai mai rămas din acest an Tim Berners-Lee va ține în câteva mari orașe din lume prelegeri în care va explica ideile din spatele proiectului Solid.

Absolvent al Universității Oxford, Berners-Leea inventat WWW-ul în anul 1989. Componentele dezvoltate de el la acel moment, precum URL, HTTP sau HTML, au fost rafinate pe măsură ce tehnologia s-a răspândit, fiind și în prezent esențiale pentru navigarea internetului.