​O companie telecom americană a descoperit în rețelele sale hardware modificat de la Super Micro Computer Inc, fiind încă o dovadă a modului în care China vrea să saboteze componente destinate companiilor din SUA, scrie Bloomberg. Aceeași publicație a postat o anchetă extrem de lungă în care spunea că cele mai valoroase companii IT din lume, Apple şi Amazon, se numără printre cele 30 atacate de spioni din China prin infiltrarea în anumite componente hardware folosite de acestea a unor microcipuri de mărimea unui boz de orez, cu scopul de a le controla datele. Ancheta a fost vehement contestată de companiile în cauză.

Bloomberg publica un nou articol despre spionajul cibernetic chinezFoto: Captura Bloomberg

Ancheta arăta că aceste cipuri ajungeau la companiile americane prin placile de bază pe care le achiziţionau de la compania americană Super Micro Computers, cel mai mare distribuitor de astfel de componente din lume.

Plăcile de bază modificate erau folosite în serverele companiilor americane vizate de spioni. Obiectivul chinezilor ar fi fost acela de a accesa datele confidenţiale ale firmelor şi ale clienţilor acestor firme, printre care se numărau şi importante instituţii americane. De asemenea, în rândul entităţilor atacate ar fi şi bănci. Totuşi, Bloomberg menţiona că nu există dovezi că ar fi fost furate date ale consumatorilor, ale simplilor utilizatori.

Marile companii vizate, care în general când apar lucruri pe surse, dau declarații seci, au fost de data aceasta foarte vehemente și au negat că o astfel de intruziune s-a întâmplat în sistemele lor.

Dezvăluirile făcute acum de Bloomberg sunt diferite de cele din prima anchetă, dar multe lucruri sunt la fel. Ambele sunt gândite să dea acces în rețelele țintei unde serverul este instalat, fără ca accesul să poată fi detectat și componentele au fost fabricate tot în China.

Bloomberg citează documentele unui expert în securitate numit Yossi Appleboum, care a lucrat la divizia de tehnologie a Armatei israeliene. Analizând terminalul în cauză s-a ajuns la concluzia că serverele comandate de o companie telecom americană ar fi fost modificate încă din China, într-un fabrică a unui subcontractor al Super Micro, în orașul port Guangzhou.

Hardware-ul cu pricina a fost descoperit la o unitate unde se găseau multe servere Super Micro, iar tehnicienii companiei telecom nu au putut spune ce fel de informații au trecut prin serverul infectat, a spus Appleboum, care a fost la o inspecție vizuală a serverului infectat. Nu este clar încă dacă compania afectată a luat legătura cu FBI.

AT&T Inc și Sprint au spus că nu au cunoștință de vreo astfel de problemă, iar T-Mobil nu a răspuns solicitărilor Bloomberg.