Singles Day 11.11, organizată de Alibaba Group, a generat anul trecut vânzări de peste 25 miliarde dolari și a devenit cea mai mare ”sărbătoare” a cumpărăturilor, surclasând Black Friday. Celebrul Jack Ma de la Alibaba a motivat mii de companii, a organizat show-uri demne de Hollywood și a combinat offline-ul cu online-ul pentru a determina chinezii să cumpere de peste 25 de miliarde de dolari într-o singură zi, de la nasturi, până la automobile.

11 11 Global Shopiing FestivalFoto: alibaba.com

Uriașa sărbătoare a cumpărăturilor organizată de gigantul chinez Alibaba a adus un nou record în 2017, magazinele de pe platformă vânzând de peste 25 miliarde dolari pe 11 noiembrie 2017. Creșterea a fost de 39% față de 2016 și Alibaba a inclus pe platformă și sute de mii de magazine din zona rurală a Chinei și a extins Singles Day în tot mai multe țări. În plus, chiar dacă vânzările nu sunt incluse în bilanțul zilei 11.11, și Aliexpress organizează pe site o uriașă promoție.

Cum a devenit 11.11 un fenomen de proporții

  •  Alibaba a convins un mare număr de comercianți că merită să facă promoții pe 11 noiembrie, chiar dacă asta înseamnă că vânzările vor scădea mult înaintea datei.
  •  Totul a fost ”îmbrăcat” în ideea de spectacol, mesajul fiind că este ”super-cool” să cumperi cât mai multe pe 11 noiembrie
  •  Peste 100.000 de comercianți mici de la sate au fost ajutați să ajungă la publicul care face cumpărături de pe internet, determinând o întâlnire a cererii cu oferta.

Acum, la a zecea ediție, organizatorii promit 180.000 de brand-uri din 3.700 de categorii și spun că vor profita producători și comercianți din toată lumea, fiindcă se vor vinde produse din 75 de țări.

Jack Ma a avut ideea sărbătorii de shopping în 2009, profitând și de faptul că nu prea era niciun eveniment care să stimuleze vânzările între octombrie și finalul lui decembrie. La prima ediție au participat doar 30 de comercianți, cinci ani mai târziu au fost 27.000, cu vânzări totale de peste 5 miliarde dolari. Singles Day a crescut atât de mult încât în 2016 s-a vândut de cinci miliarde dolari în primele 60 de minute.

Jack Ma a organizat spectacole cu vedete internaționale pentru a deschide 11.11 Singles Day și pentru a stârni interesul publicului și a da evenimentului un aer ”super cool”. A spus mereu că oamenii trebuie să cumpere de plăcere și că 11 noiembrie este ziua în care chinezii, și nu numai, trebuie să dea cadouri și să își facă, de asemenea, cadouri.

Inițial au participat doar comercianți din grupul Alibaba, dar apoi totul s-a extins și Alibaba a venit cu o noutate; a întins o mână și către companiile care nu aveau niciun fel de prezență online, însă erau dornice să-și crească vânzările cu ajutorul internetului. Așa a fost promovat conceptul denumit New Retail care a dat magazinelor fizice ”unelte” prin care să-și gestioneze stocurile și online și să poată și vinde prin internet.

În 2017 Alibaba a convins și ajutat sute de mii de magazine din zona rurală a Chinei să participe la marea zi de shopping și a dat și un exemplu, spunând că o fermă din provincia Shandong a vandut 400.000 de ouă de rață.

Magazinele de pe platformă au expediat peste 800 de milioane de pachete, iar anul acesta se estimează că se va trece de un miliard.

Acum cinci ani se atingea pragul de 100 de milioane de colete și Alibaba a investit mult în logistică în ultimul timp și recent a anunțat că aduce 700 de roboți într-un depozit gigantic Cainiao Network , pentru ca activitatea să fie cât mai eficientă.

Sărbătoarea de shopping a fost exportată, anul acesta urmând să aibă o ediție specială dedicată și în Singapore. Parteneri ai Alibaba Group din țări precum Filipine și Thailanda vor organiza ediții pe plan local.

Surse; Business Insider, Bloomberg