Oferta nesolicitata de 44 miliarde dolari a Microsoft pentru Yahoo! cere timp de analiza nu numai pentru conducerea din Sunnyvale, California sau pentru oficialii Comisiei Europene, ci si pentru cei impotriva carora se indrepta aceasta miscare, respectiv pentru Google. "Ar fi prematur sa comentam in acest moment", a declarat pentru HotNews.ro, David-John Collins, purtatorul de cuvant al Google.

Tot in asteptare sunt si ofertele rivale pentru Yahoo!, printre numele vehiculate fiind Apple, News Corporation a lui Rupert Murdoch, InterActiveCorp, Alibaba.com si Baidu.com.

Este raspunsul primit din partea Google la incercarea de a afla daca operatorul celui mai mare motor de cautare din lume se simte cumva amenintat de initiativa celor de la Microsoft. Compania fondata de Bill Gates a anuntat, vineri, ca a facut o oferta de achizitionare a companiei Yahoo! in valoare de peste 44,6 miliarde de dolari. Gigantul american a dezvaluit si principala cauza a acestei oferte - piata publicitatii online estimata a ajunge la aproape 80 miliarde dolari in 2010 si care in prezent este dominata de un singur jucator, respectiv Google.

Oficialii Microsoft cred ca tranzactia va primi toate aprobarile necesare din partea autoritatilor de concurenta si ca posibilul acord ar putea fi finalizat in a doua jumatate a acestui an calendaristic. Comisia Europeana nu a oferit insa, pana in prezent, nici un comentariu legat de anuntul Microsoft. O tranzactie de asemenea dimensiuni si implicatii necesita insa o aprobare din partea oficialilor de la Bruxelles.

Interesati de preluarea Yahoo!: Steve Jobs, Rupert Murdoch, InterActiveCorp, Alibaba.com si Baidu.com

In preluarea Yahoo!, Microsoft are rivali puternici. Potrivit publicatiei scotiene Scotland on Sunday, giganti precum Apple si News Corporation, consortiul media detinut de miliardarul Rupert Murdoch, sunt doar doua nume de la care se asteapta oferte rivale celei anuntate de Microsoft. Un alt potential ofertant este si conglomeratul InterActiveCorp, despre care se crede ca nu va pierde ocazia de a lupta cu Microsoft pentru Yahoo!.

Unii analisti considera ca marii operatori de motoare de cautare din China ar putea intra, de asemenea, in lupta pentru achizitia Yahoo!. Printre numele vehiculate se numara Alibaba.com, la care Yahoo! detine 40% din actiuni si Baidu.com, liderul pietei din China. Analistii din piata spun insa ca Microsoft nu va ceda usor si ca daca va fi fortata va majora oferta. Analisti citati de Reuters mentioneaza drept alti posibili rivali pentru Microsoft pe Comcast Corp, Viacom Inc si General Electric Co.