​Presa chineză a condamnat arestarea în Canada a fiicei fondatorului companiei Huawei, denunțând o atitudine mizerabilă și intenția de a pune bețe în roate companiei telecom pentru a-i stopa ascensiunea, scrie AFP. China a cerut eliberarea cât mai rapidă a directoarei financiare Meng Wanzhou, iar premierul canadian Justin Trudeau a spus că guvernul său nu are nicio implicare în arestare.

Intr-un centru de cercetare HuaweiFoto: Huawei

Cotidianul Global Times scrie că guvernul chinez trebuie să mediteze serios pe marginea tendinței SUA de a abuza de proceduri judiciare pentru a frâna avansul tehnologic al companiei chineze. Același cotidian califică într-un editorial atitudinea SUA ca una ”mizerabilă” și ”golănească” și gândită să stopeze avansul companiei în domeniul tehnologiei 5G.

Publicația mai scrie că Huawei este ”ostatic” în războiul comercial dintre China și SUA și că este clar faptul că America joacă tot mai dur.

Cotidianul China Daily spune că arestarea are la bază motive strategice, fiindcă SUA fac tot ce pot pentru a opri expansiunea Huawei pentru că această companie este ”vârf de lance” în sectorul tehnologic.

Și pe rețeaua socială Weibo majoritatea user-ilor se arată dezamăgiți de arestarea oficialului Huawei, unii spunând că SUA vor ca industria chineză să nu devină puternică în domeniile cu valoare adăugată.

Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei și director financiar al companiei, a fost arestată vineri pe aeroportul din Vancouver. China a cerut eliberarea sa imediată, catalogând arestarea drept o încălcare a drepturilor omului.

Momentan nu se cunoaște oficial motivul exact al arestării, dar sursele spun că ar fi vorba de încălcarea sancțiunilor impuse Iranului de către Statele Unite.