Competiția pe piața serviciilor de telecomunicații este foarte intensă și dacă la acest mediu ultra-competitiv se va adăuga o povară de 3% din cifra de afaceri, unii operatori dintre cei alternativi vor închide porțile, a avertizat miercuri Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România (ANISP) ca reacție la proiectul de ordonanță de urgență prezentat de ministrul Eugen Teodorovici. "Ca efect indirect vom observa o scădere a veniturilor bugetare provenite din taxele și impozitele aferente salariilor celor care vor fi disponibilizați și un nou exod al personalului calificat către alte țări ale Uniunii Europene.", mai spun furnizorii de internet.

Furnizorii de internetFoto: Hotnews

Asociația Naționala a Internet Service Providerilor din România (ANISP) a avertizat miercuri asupra efectelor negative pe care le-ar avea o suprataxare a industriei cu un procent de 3% din cifra de afaceri, conform proiectului de ordonanță prezentat de Ministerul Finanțelor în 18 decembrie 2018.

Redăm mai jos integral principalele efecte negative pe care le văd furnizorii de internet:

1. Suprataxarea industriei de telecomunicații afectează investițiile. Țintele privind digitalizarea României, introducerea tehnologiilor 5G, IoT, smart city, acoperirea zonelor ”albe” (fără acoperire cu servicii de Internet broadband) - vor fi ratate. Acest lucru va antrena frânarea creșterii economice viitoare a României.

2. Suprataxarea industriei de telecomunicații duce la creșterea tarifelor către utilizatorii finali. Ca efect secundar, creșterea numărului de abonamente Internet și/sau servicii telecomunicații mobile va încetini.

3. Suprataxarea industriei de telecomunicații afectează mediul concurențial. În prezent, competiția pe piața serviciilor de telecomunicații este foarte intensă. Marjele de profit net ale celor mai mari dintre operatori se situează undeva la o medie de 5%, iar uneori trec și în teritoriul negativ (în anumiți ani companiile înregistrează pierderi). Dacă la acest mediu ultra-competitiv se adaugă o povară de 3% din cifra de afaceri, unii operatori dintre cei alternativi vor închide porțile. Ca efect indirect vom observa o scădere a veniturilor bugetare provenite din taxele și impozitele aferente salariilor celor care vor fi disponibilizați și un nou exod al personalului calificat către alte țări ale Uniunii Europene.

4. Suprataxarea industriei de telecomunicații contravine legislației românești și europene privind telecomunicațiile. Astfel:

  • (a) ANCOM trebuie să perceapă tarife care să îi asigure buna funcționare și nimic mai mult (conform art. 12 a directivei 2002/20/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 privind autorizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice);
  • (b) Directiva 2014/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 impune statelor membre să identifice măsuri pentru reducerea costului instalării rețelelor de comunicații electronice.

ANISP îți exprimă speranța că factorii de decizie vor lua în calcule argumentele raționale de mai sus și că vor renunța proiectul în cauză. De asemenea, ANISP este deschisă la dialog și își oferă toată expertiza celor interesați.

  • Guvernul vrea să majoreze o taxă care va aduce anual peste 100 milioane de euro, dar care nu a mai fost aplicată de 10 ani

Proiectul de Ordonanță de Urgență prezentat marți seară de Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici prevede majorarea de la 0,4% la 3% a tarifului de monitorizare pe care furnizorii de comunicații electronice și servicii poștale sunt obligați să-l plătească anual către Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM).

Problema este că acest tarif, stabilit în lege la 0,4% din cifra de afaceri, nu a mai fost aplicat de 10 ani. Motivul? Tariful se aplică numai dacă ANCOM nu-și acoperă cheltuielile administrative cu veniturile din celelalte surse de finanțare, ori autoritatea a fost mereu pe excedent și are acum în conturi peste 1 miliard de lei.

Rămâne de urmărit dacă această taxă majorată la 3% va fi aplicată firmelor sau nu și în ce măsura va afecta prețurile serviciilor de telefonie, internet și TV.

Pentru detalii citește: ​Miza creșterii la 3% a taxei către ANCOM: Peste 100 milioane de euro pe an. Arbitrul telecom nu a mai aplicat această taxă în ultimii 10 ani, pentru că are deja în conturi peste un miliard de lei