Tehnicile chineze de blocare a accesului la internet se răspândesc în tot mai multe țări, în special din Africa, autoritățile motivând că este vorba de siguranța națională și de oprirea propagării dezinformărilor. R. D. Congo este cel mai nou exemplu, țara fiind fără acces la internet de câteva zile, în preajma unor alegeri controversate. Tot mai multe țări cumpără echipamente telecom chineze și la ele ajunge și know-how-ul de blocare a comunicațiilor.

Cenzura chineza onlineFoto: Flickr

Guverne autoritare din țări africane și asiatice iau China drept exemplu pentru a controla comunicațiile online ale cetățenilor și mai ales pentru a le bloca. China a blocat pe o perioadă de un an acum un deceniu comunicațiile online, dar și cele telefonice, în regiunea Xinjiang locuită de uiguri, regiune unde recent au fost construite și uriașe tabere de concentrare unde uigurii au fost duși cu forța pentru a li se schimba concepțiile politice. China a negat că oamenii ar fi fost duși cu forța sau că ar fi vorba de tabere de detenție.

Acum, cel mai recent exemplu de blocare este cel din R. D. Congo unde serviciile de internet au fost blocate pe 31 decembrie și vor fi restabilite pe 6 ianuarie, când vor fi publicate și rezultatele alegerilor.

Metoda de blocare este simplă, dar eficientă: furnizorilor li se ordonă să taie conexiunile, iar companiile se conformează.

Congo nu este, nici pe departe, singurul exemplu, în ultimele luni fiind raportate întreruperi în Sudan și Camerun. Și în Uganda, în 2016, internetul a fost total pus ”pe butuci” în preajma alegerilor, autoritățile motivând că doar așa poate fi împiedicată propagarea de informații false care incită la violență.

Oficiali din Uganda chiar au fost în China la ”specializare” pentru a învăța tehnici de control a comunicării pe rețelele sociale, în timp ce companiile Huawei și ZTE au contracte în mai multe țări africane pentru construcția de infrastructură telecom esențială.

Experiența Chinei a ajuns și în mai multe țări din Orientul Mijlociu unde guvernele vor să aibă sub control comunicațiile, pentru a evita repetarea unei ”Primăveri Arabe”.

Dincolo de faptul că oamenii nu mai pot comunica, întreruperile prelungi afectează grav afacerile, dar și serviciile online ale diverselor instituții.

Sursa: CNN