IBM a prezentat la CES Las Vegas primul computer cuantic comercial și spune că este un pas uriaș ce va duce la crearea unor computere de mii de ori mai rapide decât cele din prezent. Se găsește într-un cub cu latura de 3 metri înălțime și pe viitor ar putea fi folosit în domenii precum medicină, finanțe sau securitate online. Computerele cuantice sunt cu totul speciale fiindcă NU funcționează pe bază de tranzistori, precum calculatoarele folosite în mod curent. Ele pot efectua mult mai multe operații, într-un timp mult mai scurt.

Computerul cuantic al IBMFoto: IBM

Până acum, computerele cuantice - care se folosesc de puterea mecanicii cuantice pentru a face un număr uluitor de calcule - au existat doar în forma dezasamblată, în laboratoarele de cercetare, fiindcă au foarte multe componente și au nevoie de un mediu pretențios, excepțional de bine controlat.

În loc să utilizeze biți, un calculator cuantic folosește așa-numiții qubiți, cea mai mică unitate de stocare a informației cuantice. Computerele cuantice se folosesc de faptul că qubiții pot avea starea 0 și starea 1 în același timp (adică o superpoziție), pe când un bit clasic poate avea fie valoarea 0, fie valoarea 1. Fiind atât de diferite și de puternice, computerele cuantice pot rezolva probleme mult mai complicate decât pot computerele convenționale de acum, mai ales în domenii precum descoperirea de noi medicamente sau de noi materiale.

Sistemul se numește IBM Q System One, iar compania spune că este primul computer cuantic universal integrat. Sunt integrate soluții de design industrial, de mecanică cuantică și de systems engineering, pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme ale computerelor cuantice: stabilizarea qubiților care realizează computațiile cuantice, fiindcă aceștia își pierd rapid proprietățile cuantice.

Pentru a rezolva problema, IBM a pus mii de componente într-un cub uriaș cu mediu controlat atent, optimizat pentru stabilitate, pentru robustețe și pentru o folosire comercială continuă.

Este primul astfel de computer ce poate funcționa în afara laboratorului și va fi utilizat pentru a ajuta la progresul computing-ului cuantic în business, dar și pentru știință, spune compania.

Financial Times notează că, pentru a integra computerul în cubul cu pereți de un centimetru grosime, IBM a dezvoltat de la zero sisteme electronice de control a sistemului pentru a menține temperatura necesară și pentru a preveni vibrațiile care ar face ca tehnologia să nu funcționeze la fel de bine precum în laborator.

Cei de la IBM au lăsat o parte liberă a cubului de sticlă, pentru ca specialiștii să aibă loc să intre, în caz că este nevoie de o reparație sau de reglaje.

Pe viitor, clienții IBM ar putea plăti pentru a beneficia de calculele făcute de aceste computere cuantice care însă vor rămâne la sediul companiei, fiindcă nu sunt încă planuri de a le vinde, mai scrie FT.