​Un sistem avansat de inteligență artificială al IBM a pierdut lupta de idei purtată cu unul dintre campionii europeni ai dezbaterilor, după o competiție de 25 de minute. Project Debater este un computer care poate dezbate cu oamenii pe diverse teme, după ce se informează singur și apoi își argumentează opiniile. IBM vrea să arate că, în viitor, computerele vor putea înțelege tot ce spun oamenii și vor fi capabile să poarte o discuție normală, ca de la om la om.

IBM Project DebaterFoto: IntelligenceSquared Debates

Sistemul este capabil să asculte un argument, să-l analizeze, să se documenteze apoi din milioane de surse și apoi să aducă un contra-argument.

Computerul a cules informații din 10 milioane de propoziții din presă și din lucrări de specialitate, dar în timpul confruntării nu a fost conectat la internet.

Computerul a avut un concurent uman redutabil, Harish Natarajan, câștigător a mai multor competiții de dezbateri. Ambele părți au aflat cu 15 minute înainte tema pe care se vor ”contra” în argumente: subvenționarea învățământului preșcolar. Fiecare parte a trebuit să-și exprime argumentele într-un discurs de 4 minute și în alte 4 minute să combată argumentele părții opuse. Alte două minute au fost pentru un scurt rezumat.

Regulile competitiției care s-a ținut în San Francisco prevedeau că va câștiga cel care va determina publicul să-și schimbe opinia. Astfel, înainte de dezbatere 79% dintre cei din public considerau că învățământul preșcolar trebuie subvenționat și 13% că nu, iar după dezbatere ponderea celor care erau pentru subvenții a scăzut la 62% (versus 30% pentru cealaltă tabără).

IBM a spus, după concurs, că nu se pune problema de victorie sau înfrîngere, ci de a crea până la urmă o inteligență artificială capabilă să înțeleagă limbajul uman într-o lume extraordinar de complexă.

În timpul demonstrației, creatorul proiectului, Noam Slonim, a fost printre cele mai emoționate persoane din încăpere. ”Este ca și când stai în public, iar pe scenă fiul tău concurează, în văzul întregii lumi, cu un pianist de talie mondială”.

Slonim a mai spus că suntem în fața unui moment rar ”Gândiți-vă că nu prea des ai ocazia să vezi o mașinărie purtând o discuție inteligentă cu un om tip de 25 de minute”.

În ultimii ani computerele au devenit tot mai bune în a recunoaște fotografii și fețe, dar și în traduceri instantanee, însă înțelegerea unei discuții între oameni și un răspuns la acea discuție reprezintă încă o mare problemă.

Ținta IBM este să construiască un computer capabil să interacționeze cu oamenii la fel cum oamenii interacționază între ei.

Sistemul IBM este mult mai complex decât aplicații cunoscute precum Google Assistent, prin faptul că nu se limitează la comenzi simple. Pe de altă parte, un sistem precum Debater este greu de construit, costă foarte mult și este departe de a fi perfect.

Surse; Bloomber, AFP, Seattle Timesm