Uber s-a lansat la Iași, al cincilea oraș românesc în care aplicația este prezentă
Marius Manole, actor la Teatrul Național București, este primul utilizator care a încercat serviciul în Iași, orașul său natal.
La Iași, tariful de bază este de 2 lei, la care se adaugă 0,3 lei/minut și 1,8 lei/km. Tariful de anulare este 7 lei (dacă pasagerul anulează cursa după două minute).
„Suntem bucuroși să lansăm serviciul în Iași, al cincilea oraș din România în care Uber este disponibil. Iași a ales Uber în aceeași măsură în care Uber a ales Iași - mii de ieșeni au deschis aplicația cel puțin o dată în ultimele șase luni. Astăzi, orașul Iași se alătură altor zeci de orașe europene care au Uber - Paris, Londra, Berlin, Praga, Amsterdam, Lisabona, Varșovia și multe altele. Ne dorim ca Uber să devină un partener al autorităților locale pentru a rezolva problema traficului aglomerat, pentru a reducere poluarea dar și pentru a face din Iași un oraș mult mai prietenos cu turiștii” a declarat Nicoleta Schroeder, General Manager Uber, România.
Uber este prezentă în 600 de orașe din lume. În România s-a lansat în februarie 2015, la București, în august 2016 s-a lansat la Cluj, iar în noiembrie 2017 a intrat în Brașov și Timișoara.
- +9 (9 voturi)Felicitari, Uber! (Joi, 21 februarie 2019, 11:36) Miku [utilizator]Ma bucur ca s-a lansat si in Iasi. Un serviciu corect, sigur, curat si cu preturi corecte!raspunde trimite
- +6 (6 voturi)Ce concluzie tragem? (Joi, 21 februarie 2019, 12:07) Intermezzo [utilizator]Ca vremurile in care traim impun nu o reglementare riguroasa a activitatii de taximetrie, ci dimpotriva, o DEREGLEMENTARE totala a ei. De ce? Masinile sunt construite si cumparate pentru a transporta persoane. Deci cine-si cumpara o masina poate transporta persoane daca : 1. Detine un permis de conducere. 2. Are masina intr-o buna stare tehnica, certificata prin documente. 3. Persoanele transportate sunt din familia lui sau prieteni ai lui , ceea ce inseamna ca nu realizeaza venituri prin acel transport. Dar daca vrea sa realizeze venituri e suficient sa se lase impozitat conform reglementarilor fiscale in vigoare. Bunul simt ne spune ca acestea trebuie sa fie singurele conditii pe care ar trebui sa le indeplineasca cineva care vrea sa transporte persoane. Orice exagerare a acestora inseamna exces de reglementare, ceea ce se si intimpla cu taximetria obisnuita. UBER vine si demonstreaza ca este o nevoie mai acuta decit oricind de reglementari MINIME in domeniul transportului de persoane. Legile taximetriei trebuie abrogate si liber la transportat persoane pentru toti cei ce indeplinesc conditiile amintite mai sus.raspunde trimite
- +5 (5 voturi)BRAVO! (Joi, 21 februarie 2019, 12:23) Ismail Paine de circ [utilizator]Spe sa fie disponibil in toata tara cat mai repede. Trebuie sa scapam de cancerul taximeTRIST actual.raspunde trimite

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?