Miniștrii Comunicațiilor statelor europene s-au reunit, vineri, în Parlament, la un eveniment în cadrul Președinției Consiliului UE, pentru a stabili elaborarea strategiei pentru piața unică digitală post 2020, abordând și subiecte precum inteligența artificială și securitatea cibernetică, anunță Mediafax.

Andrus Ansip, vicepresedintele Comisiei EuropeneFoto: Hotnews

Reuniunea ministerială în domeniul digital a fost prezidată de ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu. La întrunire a participat și vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru Piața Unică Digitală, Andrus Ansip.

„România a devenit, în aceste zile, principalul pol de dezbateri la nivel european în domeniul digitalizării. Alături de omologii mei din statele membre și de reprezentanți de nivel înalt ai Comisiei Europene, am avut o discuție aplicată privind viitorul digital al Europei, despre provocări și oportunități în atingerea dezideratului comun de creștere a competitivității economiei europene, în linia asigurării autonomiei strategice a UE din punct de vedere tehnologic, în raport cu partenerii noștri economici. Ne dorim ca Europa să devină un lider global pe toate palierele digitale: tehnologie 5G, inteligență artificială, securitate cibernetică, calcul de înaltă performanță, Big Data”, a declarat ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, vineri la Parlament.

Miniștrii Comunicațiilor din UE au discutat și despre inteligența artificială, în cadrul reuniunii informale.

„Dincolo de numeroasele aplicații în economie ale inteligenței artificiale, există aspecte de ordin tehnologic ale acesteia care presupun un efort continuu de inovare și cercetare. Pentru a asigura o discuție riguros fundamentată tehnologic, pentru a putea stabili priorități investiționale și pentru a pregăti un cadru de reglementare robust, consider că este oportun să abordăm subiectul inteligenței artificiale și în cadrul reuniunilor noastre sectoriale la nivel înalt”, a completat Petrescu.

Totodată, a fost abordată problematica securității cibernetice, în contextul transformării digitale, ea nemaifiind văzută ca o simplă opțiune, ci ca o obligație pentru cetățeni, companii și organizații. În acest sens, miniștrii Comunicațiilor din UE au susținut că dezvoltarea cooperării, competențelor și cercetării, precum și continuarea investițiilor în domeniu sunt esențiale și pentru protejarea intereselor politice, economice și de securitate ale UE.