Paginile eliminate de Facebook promovau mesaje precum ”Liviu Dragnea președinte!”, ”Tudorel Toader, erou!” și ”Kovesi încătușată”. Ce spune analiza făcută de ”vânătorii de troli” despre manipulările marca PSD

de Vlad Barza     HotNews.ro
Vineri, 8 martie 2019, 10:54 Economie | IT


Manipularile au fost initiate de apropiati ai PSD
Foto: @DFRLab
​Facebook spunea că a eliminat patru pagini, 26 conturi de F­acebook și un grup care făceau parte dintr-o rețea ce opera în România prin conturi false, dar și reale create de apropiați ai PSD. O analiză a @DFRLab arată cum au acționat paginile, ce legături aveau cu PSD și ce mesaje aveau împotriva opoziției. Deși numărul de pagini și conturi nu este mare (patru, respectiv 26) și nici cel de followers (1.550), partea importantă ține de semnalul dat: Facebook a comunicat acest lucru pe blogul mondial unde rar apar informații despre această parte a Europei.

Mesajul reprezintă un semnal puternic, iar analiza realizată de DFRLab, partener al Facebook în demascarea manipulărilor electorale în mai multe țări ale lumii, explică și contextul din România. Se menționează că țara noastră a atras atenția Europei prin situația politică complicată legată de încetarea luptei anti-corupție și prin modificările făcute legilor justiției.

Foto: @DFRLab

De menționat că @DFRLab este din august 2018 partener al Facebook, laboratorul de analiză digitală fiind parte a think-tank-ului Atlantic Council. Facebook a fost nevoită să caute parteneri specializați după ce mesajele postate de pagini pro-Kremlin au ajuns pe wall-urile a peste 100 de milioane de americani.

Facebook a mai destructurat grupări care intenționau să manipuleze alegerile în Moldova, Indonezia și Thailanda și a explicat ce poate face pentru ca manipulările să fie de mai mică magnitudine la alegeri. Compania a publicat și o postare despre ce poate face pentru alegerile din țările africane, iar @DFRLab a mai publicat pe Medium.com o analiză despre manipulările Sputnik, dar și despre Estonia.

Kovesi încătușată (foto modificată publicată de PeRele.ro)

Analiza pentru România notează că cele patru pagini eliminate promovau în acest context complicat mesaje favorabile PSD și denigratoare la adresa politicienilor din opoziție.

Trei dintre cele patru pagini manipulatoare au fost create în ultima decadă din decembrie 2018: DeStanga, Momentulzero și Pe.Rele.ro. A patra, ANTI FAKE News a fost creată în septembrie anul trecut.

Trei dintre pagini aveau la descriere ”Media”, iar Pe.Rele.ro se punea la categoria Just For Fun (satiră). Atât ANTI FAKE News, cât și Momentulzero se descriau ca luptând contra știrilor false.


Cine a distrbuit postările DeStanga.ro

Cine făcea click pe postări ajungea la pagini web cu adrese similare cu cele ale numelui paginii de Facebook. Cele patru aveau împreună 1.550 followers, dintre care peste 800 erau la Momentulzero.

Conținutul diseminat era puternic pro-PSD și erau share-uite articole care îi lăudau pe Liviu Dragnea și pe Viorica Dăncilă. La polul opus erau mesaje denigratoare la adresa președintelui Iohannis și a Laurei Codruța Kovesi (de exemplu la PeRele.ro era o poză ”photoșopată” cu Kovesi purtând cătușe la mâini.

Analiza arată legăturile acestor pagini cu PSD și câteva foarte puternice țin de faptul că diverse pagini județene - PSD Giurgiu, PSD Teleorman, PSD Iași, PSD Ialomița sau PSD Mehedinți - au dat share. Tot distribuiri ale articolelor de pe aceste pagini au venit și de pe pagina ”Antena 3 - Grupul fanilor și telespectatorilor adevărați”, dar și de pe un grup numit ”Demisia Iohannis”.Analiza mai arată că două domenii - Antifakenews.ro și Perele.ro au fost înregistrate prin aceeași firmă - TES Euro Media SRL (o firmă din Brașov, după cercetările noastre), ceea ce arată o legătură între pagini. O altă legătură este și faptul că trei dintre cele patru pagini vizate au același ID de Google Adserver, ceea ce înseamnă că veniturile din publicitate sunt direcționate către același cont, lucru ce dovedește o conexiune între domenii. Paginile nu au plătit decât 650 de dolari pentru reclame pe Facebook, buget foarte mic.

Datele colectate de cei care le-au analizat au arătat că paginile au avut activitate mare în special după 15 ianuarie și scopul lor a fost să amplifice mesajele postate pe site-uri și să aducă un număr cât mai mare de oameni care să le citească. Perioadele de maximă activitate au coincis aproape în totalitate la trei dintre cele patru pagini.

Facebook a mai eliminat și un grup numit Stânga Românească, grup creat pe 2 ianuarie care a strâns un număr modest de membri: 462. În ultimele 30 de zile de existență au fost peste 900 de postări, adică o medie foarte mare de 30,7 postări/zi. Grupul promova în postări cele patru pagini eliminate despre care am vorbit mai sus, dar și una dintre pagini îndemna utilizatorii să intre în grup. Au fost postate pe grup și reclame politice pro-PSD și fotografii cu politicienii PSD.

Analiza mai arată că postări de la cei doi ”admini” ai grupului Stânga Românească erau distribuite de cele patru pagini eliminate. Mai mult, administratorii aveau în comun 87 de prieteni și făceau parte din aceleași 18 grupuri, în majoritate foarte favorabile celor de la PSD.

Grupurile aveau nume sugestive precum ”Liviu Dragnea președinte, Tudorel Toader, Erou” sau Jos Iohannis”
Kovesi, ”satirizată” de PeRele.ro

De precizat că numărul de conturi și pagini eliminate de Facebook este mic, dacă ținem cont că 10 milioane de români au cont de Facebook și cel puțin 40.000 de pagini sunt active în țară. Însă, cum spuneam la începutul articolului, este vorba de semnalul dat, fiindcă Facebook nu a publicat astfel de analize despre multe țări.

Concluziile @DFRLab sunt că
 • Nu există vreo dovadă că cele patru pagini și grupul ar avea legătură directă cu PSD, dar prin ele au fost răspândite foarte multe mesaje pro-PSD și comentarii denigratoare la adresa opoziției
 • Efortul a fost unul coordonat și vine pe fondul tensiunilor politice din România care se pregătește pentru alegerile prezidențiale
 • Activitatea pe pagini și pe grup a constat mai ales în postări de pe domeniile web corespondente, dovadă că s-a dorit o amplificare a mesajelor de pe acele pagini web, cu ajutorul puterii de diseminare a rețelelor sociale.
 • Paginile eliminate și acel grup au multe în comun, ceea ce sugerează un grad important de coordonare în transmiterea mesajelor manipulatorii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12802 vizualizari

 • +24 (36 voturi)    
  apropos... (Vineri, 8 martie 2019, 11:03)

  liviu_ [utilizator]

  hotnews... serios... voi nimic?!
  ati putea incepe prin publicarea IPurilor celor ce posteaza :P

  cat despre facebook... cam tarziu si cam putin! asteptam mai multe, dar sa fim cinstiti: e un inceput! la mai mare!
  • -21 (29 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 8 martie 2019, 11:40)

   Lok [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   • +4 (4 voturi)    
    Niuluc, băiatule, ți-au tăiat coada... (Vineri, 8 martie 2019, 18:11)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    o țineai prea mult între picioare datorită minusurilor pe care ți le iei cu atâta consecvență....
    • +1 (1 vot)    
     Comment sters de user (Duminică, 10 martie 2019, 21:32)

     Lok [anonim] i-a raspuns lui Spiky

  • +15 (15 voturi)    
   astea aveau buget de 650 $ ... (Vineri, 8 martie 2019, 11:50)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   alea adevarate au zeci de mii de euro...
  • +10 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 martie 2019, 12:05)

   [anonim] i-a raspuns lui liviu_

  • +3 (13 voturi)    
   Copile! (Vineri, 8 martie 2019, 12:09)

   SCRAMBLED [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Ia pune tu IP-ul tau propriu!
   Ai cur-aj?
   • +2 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 martie 2019, 13:38)

    [anonim] i-a raspuns lui SCRAMBLED

    • +5 (13 voturi)    
     Comment sters de user (Vineri, 8 martie 2019, 13:44)

     Lok [anonim] i-a raspuns lui

     • +1 (3 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 martie 2019, 18:53)

      [anonim] i-a raspuns lui Lok

 • -24 (48 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 8 martie 2019, 11:22)

  Lok [anonim]

  • +21 (27 voturi)    
   loool (Vineri, 8 martie 2019, 11:51)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   tu care lingi in cur socialismul in timp ce e deschisa "calea" ... acum acuzi socialismul ca nu e corect.
   • -3 (15 voturi)    
    Comment sters de user (Vineri, 8 martie 2019, 13:11)

    Lok [anonim] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    • +6 (6 voturi)    
     Nu mă diversionistule, (Vineri, 8 martie 2019, 17:30)

     Brici [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     nu Plus cerea, aia era opinia personala unei tipe, nu a partidului. Tot bolshevici manipulatori si diversionisti ati ramas. Lepra se transmite "genetic"
     • -8 (8 voturi)    
      A unei tipe care este în conducerea partidului ... (Vineri, 8 martie 2019, 20:00)

      BlaBla1234 [utilizator] i-a raspuns lui Brici

      Și pe care Cioloșică o descrie că fiind "forță motrice" a partidului
    • +1 (3 voturi)    
     N-a cerut nimeni desfiintarea proprietatii (Sâmbătă, 9 martie 2019, 9:28)

     parush [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Manipulezi josnic. Si minti cu nerusinare, progresism nu este egal comunism. Dar ce spui tu suna a extrema dreapta.
  • +5 (19 voturi)    
   Fake-news si manipulari (Vineri, 8 martie 2019, 12:01)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   au folosit si cei care au promovat comunismul, dar si nazismul. Cu fake-news rusii au manipulat Brexit, alegerea lui Trump. Nici sondajele nu sunt straine de incercarile de manipulare.
   • -9 (11 voturi)    
    Comment sters de user (Vineri, 8 martie 2019, 13:14)

    Lok [anonim] i-a raspuns lui jorj_bv

    • +4 (6 voturi)    
     Dar pentru voi rusii (Vineri, 8 martie 2019, 17:58)

     Brici [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     brexitul va fi mare lucru. Ca voua va convine orice inseamna rupere, dezlipire, dezbinare. De 300 de ani vreti o Europa necoagulata si o armate cat mai faramitate
     In bule traiti voi astia cu TVR-Gradea, A3 si RTV, dovedite ca antiromanesti. Pentru ca voi insiva sunteti anti-romani. Astea vor bubui brusc asa cum s-a intamplat la revolutie. pentru ca sunt contra naturii,
  • +9 (15 voturi)    
   Serios? (Vineri, 8 martie 2019, 13:11)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   De-aia cere piticul rus amenda si prdeapsa cu inchisoarea pentru cei care denigreaza regimul rus?
   Baiete, tu stii ce rahat imprastii?
   Normal, doar esti un iubitor de cioloveci, nu?!
  • +11 (11 voturi)    
   tu (Vineri, 8 martie 2019, 13:58)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   nu urlai ma in alt post ca ai votat usr?!
   si acu aperi psd... ba ipocrit mai esti... si mincinos...

   anyway...
   fake news NU e libertate de exprimare!
   de exemplu daca eu pun poze trucate cu tine sugand.... stii tu ce... aia nu e libertatea mea de exprimare, e o incalcare a legii!

   alsi psd cenzureaza in draci... de aia d c nu zici nimic?!
 • +18 (26 voturi)    
  liviu dragnea presedinte (Vineri, 8 martie 2019, 11:25)

  ruskimushki [utilizator]

  in reclama la un dinte

  #liviupresidentinprison

  #licacheincelula

  #carceravoastra
 • -13 (23 voturi)    
  Mă surprinde (Vineri, 8 martie 2019, 11:40)

  Un cititor [utilizator]

  că Hotnews, nu cenzurează , la rândul lui, mesajele instigatoare la ură și denigratoare la adresa partidelor de la putere. Ura și denigrarea sunt în sine reprobabile, indiferent împotriva cui sunt îndreptate.
  • +12 (18 voturi)    
   mai pesedeule (Vineri, 8 martie 2019, 12:33)

   NuSuportProstii [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   atat timp dat exista antena3 cum poti sa pretinzi de la altii sa elimine mesaje impotriva comunistoizilor infecti? ti-ar placea sa ramaneti numai voi pe piata si sa va lingeti la nesfarsit, asa-i?
  • +5 (7 voturi)    
   Hai Su Gi Ma (Vineri, 8 martie 2019, 14:11)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   marche de 1 Mai.
 • +15 (21 voturi)    
  Propaganda PSD (Vineri, 8 martie 2019, 11:41)

  florinos [utilizator]

  Totul a început dupa ce PSD a fost invins de Iohannis cu ajutorul diasporei și PSD a dat vina pe viralizarea de pe Facebook.

  Sa nu uitam propaganda de la festivitatea de premiere a Simonei Halep când PSD a declarat ca Simona a fost huiduita de 20.000 de fani. Ponta a dezvăluit faptul ca știrea a fost opera lui George Harabagiu care are o emisiune de propaganda PSD la postul TV TeleM.Piatra Neamț.

  Ziarele Buna Ziua .. (Iasi - bzi, Cluj - bzc, Timisoara - bzt .ro) sunt o trompeta pentru propaganda PSD, zilnic sunt postate 2-3 știri anti Iohannis si anti Kovesi dar si împotriva unor patroni locali. Patronul ziarului BZI a fost condamnat pentru șantaj dupa ce a cerut unui om de afaceri sa plătească reclama in ziar altfel vor posta știri care ii vor leza imaginea.

  Si Udrea se lauda ca are o echipa de postaci care apoi a fost transferata la PSD dupa cum spunea Gabriela Firea care se plângea ca postacii PSD comentează împotriva primăriei București.

  Este suficient sa intrati pe pagina de FB a Partidului Socialist Român sa intrați pe contul unora care lauda PSD, conturi Fake care au doar o imagine la profil si 2-3 poze furate de pe net, cu Google Image regăsești acea imagine pe sute de site-uri.
 • -4 (20 voturi)    
  Nu știu ce să zic... (Vineri, 8 martie 2019, 11:45)

  reiand [utilizator]

  ...pe cât de mult îmi repugnă pozițiile lor, pe cât mă bucur că au fost dați în vileag, nu cred că luarea dreptului la exprimare e o soluție. Asta e cenzură, iar Facebook se erijează în "gatekeeper"-ul gândirii corecte, ceea ce nu e deloc ok. Gândiți-vă că data viitoare ar putea fi Hotnews, sau altă pagină "de bine", că și astea pot fi considerate că fac "propagandă", nu?
  • +6 (8 voturi)    
   Lasa mai baiatule (Vineri, 8 martie 2019, 13:15)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui reiand

   Ca ei au timp suficient de manipulare la Latrina 3, cu care sclavii politruci din CNA, in frunte cu presul Radu Deseu, nu au absolut nimic.
  • -6 (6 voturi)    
   Comentatorii de aici sunt prea cinstiți (Vineri, 8 martie 2019, 14:18)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui reiand

   să se pună în pielea hoțului, degeaba le-o ceri.
 • -12 (22 voturi)    
  Bravo Hotnews! M-ati facut sa rad cu lacrimi. (Vineri, 8 martie 2019, 12:04)

  SCRAMBLED [utilizator]

  Ati reusit dragi "jurnalisti" sa ma binedispuneti.
  Deci cate conturi au fost ale nemernicilor de proPSD?
  Cateva?

  Ce mesaje periculoase raspandeau?
  Cati au preluat mesajele?

  Ha....Ha....Ha....!
  Sunteti de coma.
  Bravo tovarasi, ati facut o treaba buna!
  PNL-ule, nu rade!
  • +6 (12 voturi)    
   hehe (Vineri, 8 martie 2019, 13:10)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui SCRAMBLED

   Sa nu ti se aplece si sa se transforme lacrimile in de necaz. Wait for it, wait for it, oleg...
 • -9 (19 voturi)    
  propaganda (Vineri, 8 martie 2019, 12:24)

  aloaloalo [utilizator]

  Deci pe Facebook nu ai voie sa scrii: Liviu Dragnea presedinte!
  Dar Klaus Iohannis presedinte e posibil?
  Ce e gresit in a scrie: Liviu Dragnea presedinte? Unde e propaganda?
  Asta pare o executare securista.
  Pot sa scriu pe Facebook si Iisus presedinte.
  Intr-adevar, unele pagini faceau fake news, dar nu toate.
  De altfel ce e gresit sa ai o poza modificat cu Kovesi cu catuse? Oamenii nu pot cere arestarea ei?
  Ce a facut Facebook e un atac grav la libertatea de exprimare, coordonat de cineva din Romania, probabil baietii aia care s-au suparat ca Dragnea le-a taiat bugetul in 2019.
  • +8 (12 voturi)    
   Hai, sannebunesc (Vineri, 8 martie 2019, 13:17)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui aloaloalo

   Dar tu daca vrei un penal presedinte de tara iti poti deschide cont pe VK sai OK.ru, ca acolo iti ofera Putler democratie.
   • -4 (6 voturi)    
    Se pare cā și stângiștilor din Silicon Valley (Vineri, 8 martie 2019, 17:41)

    BlaBla1234 [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

    Le place democrația la fel de mult că și lui Putin ...
    • +2 (2 voturi)    
     Le place democratia (Sâmbătă, 9 martie 2019, 9:31)

     parush [utilizator] i-a raspuns lui BlaBla1234

     Nu le place manipularea bolsevica.
  • -8 (10 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 8 martie 2019, 13:26)

   Lok [anonim] i-a raspuns lui aloaloalo

  • 0 (0 voturi)    
   Bai, pana și securiștii (Sâmbătă, 9 martie 2019, 16:28)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui aloaloalo

   au lăsat-o mai moale cu acest infractor condamnat penal, care conduce România din umbra.
   Nu zic ca Iohanis este un geniu, dar comparand cu jegosul asta de Tractorist este un geniu !
   Tractoristul pute a cocina dar sa învețe sa vorbească l engleză , cu toți vor sa-l ajute, dar el ca porcul , da cu ratul...
 • -9 (17 voturi)    
  traiasca (Vineri, 8 martie 2019, 12:26)

  martel55 [utilizator]

  o1984, ne indreptam cu viteza in directia respectiva....un grup restrans de indivizi ajung sa hoitarasca ce poti gandi si ce poti spune si ce nu ai voie, pe baza unor criterii dubioase si elastice stabilite si modificate de ei cum vor....toti cei care aplaudati cenzura impusa anumitor idei, de ce va mai pretindeti democrati? cu ce usnteti mai buni decat cei pe cre pretindeti ca ii combateti,folosind mijloace nedemocratice? eu zic ca sunteti chiar mai periculosi pentru ca incercati sa impuneti un neomarxism bazat pe cenzura, pe interzicerea opiniilor contrare, pe reducerea la gandire a criticilor...asteptam sa apara in curand si gulagurile, libertatea de exprimare deja ati eliminat-o
  • +8 (8 voturi)    
   Da .. (Vineri, 8 martie 2019, 15:55)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   ... un grup restrans ce sunt proprietarii unei platforme, decide ce si cum... La fel ca peste tot: in televiziune, in jurmalism, in companii.

   Latrinele TV cum functioneaza? Cenzura si minciunile de-acolo nu te deranjeaza, nu?

   In alta ordine de idei, a pune o poza fake cu cineva cu catuse nu este o idee.
  • +3 (3 voturi)    
   Tu sustii 1984 (Sâmbătă, 9 martie 2019, 9:31)

   parush [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Pentru ca sustii minciuna, manipularea si propaganda PSD pe Facebook.
 • +9 (17 voturi)    
  Pai si de antena 3 (Vineri, 8 martie 2019, 12:42)

  Mihai_S [utilizator]

  Nu se ocupa nimeni pentru fake news ? Nu avem si noi un CNA independent si liber ?
 • +11 (15 voturi)    
  Uitati-va (Vineri, 8 martie 2019, 13:11)

  JustinCase [utilizator]

  Uitati-va cine era admin la DeStanga si MomentulZero:

  https://pressone.ro/vicepresedintele-tsd-olt-a-creat-un-ong-fals-cu-care-militeaza-pentru-o-ideologie-de-stat/
 • +10 (12 voturi)    
  Prea putin (Vineri, 8 martie 2019, 13:52)

  florinos [utilizator]

  Prea putin din partea Facebook, doar vreo 26 de conturi dar cand intri pe pagina PSD vezi ca majoritatea postarilor sunt Fake News, de exemplu ca prin votul PSD s-au marit alocatiile copiilor cand doar 3 deputati PSD au votat pentru, restul de vreo 100 au fost impotriva.
 • 0 (0 voturi)    
  Dacă-mi fac pagină ce promovează mesajul (Duminică, 10 martie 2019, 13:56)

  BlaBla1234 [utilizator]

  "Julien Cioloș președinte" ... Oare o șterge Facebook-ul?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by