O echipă a companiei Amazon.com Inc., care monitorizează comenzile utilizatorilor Alexa, are acces la datele privind locaţia utilizatorilor și poate găsi, în unele cazuri, adresă de domiciliu a clienţilor, au spus cinci angajați familiarizați cu programul, citați de Bloomberg, scrie Mediafax.

AlexaFoto: Pexels

Echipa transcrie și analizează o parte din înregistrările vocale preluate de software-ul Alexa. Programul de accesare a datelor clienților, descoperit de Bloomberg la începutul acestei luni, este menit să ajute asistentul digital al companiei Amazon să devină mai bun în înțelegerea și răspunsul la comenzi.

Membrii echipei, care au acces la coordonatele geografice ale utilizatorilor Alexa, pot să le introducă cu ușurință în software-uri de cartografiere și să găsească domiciliul clienţilor, potrivit angajaților, care au semnat acorduri de confidențialitate care îi împiedică să vorbească public despre program.

Deși nu există niciun indiciu că angajații Amazon, care au acces la datele personale ale utilizatorilor, au încercat să urmărească clienţii, doi membri ai echipei Alexa și-au exprimat îngrijorările în fața Bloomberg privind modul în care Amazon acordă acces nelimitat la datele clienților, ceea ce ar face facilă identificarea proprietarului unui dispozitiv.

Datele privind locația sunt mai sensibile decât multe alte categorii de informații ale utilizatorilor, a declarat Lindsey Barrett, avocat al personalului și profesor la Clinica de Comunicare și Tehnologie din cadrul Universităţii Georgetown Law."Faptul că cineva poate colecta detalii despre locaţia ta, înseamnă că te-ar putea găsi când nu vrei să fii găsit", a spus Barrett.

Într-o declarație din 10 aprilie Amazon a spus că "angajații nu au acces direct la informații care să identifice persoana sau contul ca parte a acestui flux de lucru".

Într-o declarație nouă, Amazon a spus că "accesul la instrumentele interne este foarte controlat și este acordat doar unui număr limitat de angajați, care au nevoie de aceste instrumente pentru a instrui și îmbunătăți serviciul prin procesarea unui eșantion extrem de mic de interacțiuni. Politicile noastre interzic în mod strict accesul angajaților sau folosirea datelor clientului cu orice alt motiv și avem o politică de toleranță zero în ceea ce priveşte abuzul. Verificăm în mod regulat accesul angajaților la instrumentele interne și limităm accesul oricând și ori de câte ori este posibil".

Echipa Alexa Data Services a companiei Amazon, care administrează numeroasele înregistrări ale discursului uman și alte date care ajută la instruirea software-ului,este compusă din mii de angajaţi aflați în Boston, România şi India.

Unii dintre lucrătorii însărcinați cu analizarea înregistrărilor clienților Alexa folosesc un instrument Amazon care afișează clipuri audio alături de date despre dispozitivul care a capturat înregistrarea. O mare parte din informațiile stocate de software, inclusiv ID-ul dispozitivului și numărul de identificare ale clientului, nu pot fi legate de un utilizator.

Dar reporterii Bloomberg au asistat la o demonstrație în care un membru al echipei Amazon a folosit coordoantele geografice ale unui client și Google Maps și în mai puțin de un minut a ajuns de la o înregistrare audio la o imagine a locuinței acestuia și la adresă.

În alte condiții și cu ajutorul unui al doilea program, angajații Amazon pot accesa date de genul adreselor și numerelor de telefon cu care clientul a comunicat.