O bandă internațională de infractori care au folosit malware pentru a fura peste 100 mlioane dolari de la 40.000 de victime a fost destructurată, scrie BBC care relatează despre anchete ample ale poliției în SUA, Moldova, Bulgaria, Germania, Ucraina și Georgia. Infractorii au infectat computerele cu un malware numit GozNym care a furat detalii despre conturile bancare ale victimelor, conturi care au putut apoi fi accesate și golite.

HotNews.roFoto: Hotnews

Banda s-a constituit după ce diverși infractori și-au publicat ofertele și capacitățile pe forumuri. Europol spune că investigația a fost fără precedent mai ales datorită faptului că a fost nevoie de o colaborare excelentă transfrontalieră.

Zece membri ai grupării au fost puși sub acuzare în SUA, iar cinci ruși nu au fost prinși, între ei fiind și cel care a dezvoltat malware-ul GozNym.

Liderul rețelei este reținut în Georgia, un alt membru a fost extrădat din Bulgaria în SUA pentru a fi judecat și un alt infractor care s-a ocupat de criptare este judecat în Moldova.

Printre victime se numără companii mici, firme de avocatură, corporații, dar și ONG-uri.

Întreaga operațiune atrage atenția asupra unui lucru, și anume cât de ușor este să cumperi serviciile unor infractori cibernetici pe care să-i plătești să facă diverse lucruri necurate, ceea ce poartă numele de ”crime as a service”.