Nu este o noutate în Statele Unite, unde capitalismul a atins stadii avansate, activarea legislației care slujeşte drept antidot pentru unul dintre efectele colaterale ale acestui sistem, concentrarea puterii în câteva companii private, scrie O Globo citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Din secolul XIX, americanii au antidoturi împotriva acestui efect colateral al pieței libere. La începutul secolului XX, a existat diviziunea istorică a giganticei companii Standard Oil. În 1982, a venit rândul divizării companiei de megatelefonie AT&T, aparând acele "baby bells".

Acum, pare a fi momentul uriaşelor platforme digitale, care atrag cantităţi tot mai mari de publicitate, folosind cunoașterea tot mai mare a obiceiurilor a miliarde de oameni, aproape întotdeauna prin intermediul invadării vieții private. Datorită extinderii rapide a acestor platforme, creând distorsiuni în concurența pe mai multe piețe, la scară planetară, Departamentul de Justiție (DOJ) și Comisia Federală pentru Comerț (FTC) au anunțat că vor cerceta câţiva dintre acești giganți pentru a decide mai apoi dacă vor intenta procese. DOJ se va ocupa de Google și de Apple, în timp ce FTC - de Facebook și de Amazon. Era şi timpul. Există plângeri nu numai de invadare a vieții private, ci și de manipulări pentru îndepărtarea unor posibili concurenți. Chiar și în serviciile oficial gratuite, o noutate în acest tip de anchetă, care a încercat întotdeauna să evalueze modul în care stabilirea prețurilor este folosită pentru a distorsiona concurența.

În acest domeniu, Europa este înaintea Statelor Unite. Unele țări, precum Germania și puterile sale legislative, au abordat de multă vreme subiectul. Oficialii Uniunii Europene au constrâns prin amenzi practicile anticoncurențiale ale acestor giganți. Anul trecut, Google a fost amendat cu 5 miliarde de dolari pentru abuzul de putere pe piața de telefonie mobilă, unde compania activează cu sistemul de operare Android, cel mai utilizat în lume. Facebook a fost, de asemenea, în vizorul american și european, mai ales după ce a fost dovedită folosirea rețelei pentru manipulări în alegerile americane din 2016 în favoarea lui Trump, iar în același an, în Marea Britanie la referendumul privind Brexit-ul, în favoarea ieșirii ţării din Uniunea Europeană. Două obiective împărtășite de extrema-dreaptă mondială.

În luna mai, în cadrul altui progres pentru stoparea puterii acestor platforme, Parlamentul European a aprobat o directivă, care urmează să fie supusă legislativelor naționale, pentru a proteja drepturile de autor, adesea încălcate în lumea digitală.

O problemă persistă: în timp ce statele naționale și instituțiile lor se mișcă la viteză analogică, acţiunea acestor platforme pe piețe profită de rapiditatea tehnologiei digitale.