Un scurt video trucat în care Mark Zuckerberg apare spunând lucruri pe care nu le-a spus vreodată stârnește controverse pe Instagram. Doi artiști britanici au pus voce peste imagini cu un interviu real al lui Zuckerberg, iar Instagram nu a scos clipul. Acum două săptămâni un video deepfake cu Nancy Pelosi, care părea beată, nu a fost scos de Facebook, deși mulți au cerut asta. Controversa despre cum ar trebui rețelele sociale să trateze aceste clipuri persistă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un scurt video, unde sunetul este pus peste imagini reale cu CEO-ul Facebook, falsul discurs spune așa:

”Imaginați-vă pentru o clipă: un om are control total asupra datelor furate a milioane de oameni, are toate secretele lor, toate viețile, viitorul lor. Datorez totul celor de la Spectre care mi-au arătat că cine controlează datele controlează viitorul”. Spectre este organizația criminală din filmele și romanele cu James Bond.

Video-ul a fost creat de doi artiști britanici, Bill Powers și Daniel Howe, cu ajutorul unei companii de advertising din Israel, Canny AI.

Video-ul nu este un deepfake reușit, vocea nu este grozavă și este diferită de cea a lui Zuckerberg, dar este un test interesant și un punct de pornire pentru o dezbatere despre cum ar trebui Facebook și Instagram să trateze aceste video-uri trucate. A apărut evident și întrebare: cum va acționa Facebook la un video despre CEO-ul companiei și dacă îl vor trata diferit față de cazul Pelosi, unde Facebook nu a scos video-ul.

Cei de la Facebook au spus atunci că sunt pentru libertatea de exprimare în online și de aceea nu au scos video-ul, la fel acționând și Twitter. Youtube a scos video-ul cu Pelosi.

Cei de la Instagram nu au scos video-ul cu Zuckerberg și spun că vor face asta doar dacă organizațiile de fact-checking vor marca acest video ca fiind un fals.

Sursa: The New York Times