​Coreea de Nord a construit în ultimul deceniu o ”armată” de mii de hackeri care aduce statului valută forte în valoare de sute de milioane de dolari. Au testat diverse tactici pe Coreea de Sud, la fel cum Rusia a testat diverse ”arme cibernetice” pe Ucraina, iar veniturile aduse statului nord-coreean de divizia de hackeri sunt tot mai importante, în condițiile în care alte surse de venit se diminuează, scrie Financial Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Regimul de la Phenian este tot mai izolat pe plan internațional și simte efectele economice ale acestui lucru, fiindcă s-au împuținat mereu canalele legale prin care statul poate face legal rost de bani. În acest context complicat sunt tot mai importante veniturile aduse prin furt și prin atacuri de divizia de hackeri. Este imposibil de spus câți bani aduc acești hackeri, dar estimările indică sume deloc mici: sute de milioane de dolari anual.

Divizia secretă de hackeri are câteva mii de oameni și atacatorii nord-coreeni au câștigat notorietate în lume prin atacul asupra Sony Pictures, prin malware-ul Wannacry în 2017 și prin atacurile asupra unor bănci din India, Chile și Bangladesh.

Hackerii plătiți de Phenian au atacat mai ales bănci, dar și instituții care lucrează cu criptomonede, iar acești hackeri sunt cunoscuți pentru insistența lor și pentru cunoștiințele tehnice excelente.

Un analist citat de FT spune că mai multe burse de criptomonede nu au raporttat atacurile, dar se bănuiește că mai multe atacuri au avut succes, la cel puțin trei burse în această primăvară, ținta fiind Coreea de Sud.

Coreea de Nord testează noi tool-uri de atac pe ținte din Coreea de Sud, la fel cum rușii se antrenează pe ținte din Ucraina și cum Iranul testează tool-urile sale pe țările din Golf, spune Luke McNamara, analist la FireEye.