Comisia Federală pentru Comerț a aprobat amendarea Facebook cu 5 miliarde de dolari pentru că rețeaua socială nu a protejat datele personale, după scandalul Cambridge Analytica. Departamentul de Justiție este așteptat să adopte amenda, potrivit The Guardian.

Mark Zuckerberg, in Congresul SUAFoto: Captura YouTube

Acordul amiabil ar trebui să includă de asemenea și restricții cu privire la modul în care Facebook folosește datele persoanale ale utilizatorilor.

Ministerul Justiției trebuie să dea undă verde acordului, adoptat de Comisia Federală pentru Comerț cu 3 voturi pentru și 2 împotrivă.

Ancheta Comisiei Federale a fost lansată pe 20 martie 2018, după ce în presă au apărut informații potrivit cărora Cambridge Analytica a obținut în mod impropriu informații personale despre peste 50 de milioane de utilizatori Facebook.

Amenda de 5 miliarde ar fi cea mai mare impusă vreodată împotriva unei companii IT și cea mai mare emisă vreodată vreunei companii pentru încălcarea confidențialității.

5 miliarde reprezintă limita superioară a sumei la care se putea aștepta Facebook în urma negocierilor cu CFC.

Facebook va reexamina acum modul în care va gestiona datele utilizatorilor, dar acordul nu va restricționa abilitatea companiei de a împărtăși date unei a treia părți.

Criticii spun că schimbările cerute de la Facebook nu sunt destule, iar amenda nu va fi o lovitură foarte mare pentru companie, care a avut peste 15 miliarde profit în primele trei luni ale anului 2019.