Țara africană care a interzis accesul la rețelele sociale acum mai bine de un an renunță la interdicție
Restricțiile au fost introduse pe 28 martie 2018, la scurt timp după încheierea unei conferințe naționale care a dus la modificarea constituției pentru a permite președintelui Idriss Deby să rămână la putere până în 2033.
Accesul la social media a fost restricționat din cauza faptului că activiștii și cetățenii deopotrivă foloseau rețelele pentru a se mobiliza și a organiza proteste antiguvernamentale. Guvernul le consideră o adevărată amenințare la stabilitatea țării și a aplicat măsura extremă.
Acum, Idriss Deby spune că restricțiile sunt ridicate, dar avertizează cetățenii să folosească rețelele în mod responsabil ”pentru ca aceste instrumente de comunicare să reprezinte un mijloc de dezvoltare, nu unul de scindare”. Deby a spus, la o conferință despre tehnologiile digitale (sic!) în capitala N’Djamena, că a ordonat provider-ilor să pună capăt restricțiilor.
Ciad se întinde pe 1,2 milioane kmp și are 12 milioane de locuitori. Țara a devenit în 2003 producător de petrol, însă instabilitatea politică și infrastructura precară au făcut-o să nu poată profita de ocazie.
Ciadul a obținut acum doi ani un împrumut de 312 milioane dolari de la FMI și de atunci grevele și diversele tipuri de proteste au fost la ordinea zilei după ce statul a încercat implementarea unor măsuri convenite cu Fondul Monetar Internațional.
Sursa: Bloomberg

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri