Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la Cotroceni, într-o întâlnire cu jurnaliștii, că vrea să dezbată în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) chestiunile legate de o eventuală implicare a companiei chineze Huawei în realizarea rețelei naționale de comunicații pe tehnologie 5G, pentru că unii nu sunt încă suficient de îngrijorați” de controversele legate de firma chineză.

Logo HuaweiFoto: Hotnews

Iohannis, care urmează să se întâlnească pe 20 august, la Washington, cu președintele american Donald Trump, a spus că SUA sunt îngrijorate de faptul că aliați ai americanilor, din cadrul NATO, vor să apeleze la serviciile Huawei.

„La noi unii nu sunt încă suficient de îngrijorați. Nu realizează ce se întâmplă aici, va trebui să discutăm și în CSAT un pic, să vină specialiștii să spună mai multe, pentru că, o astfel de infrastructură va fi greu de înlocuit apoi, dacă va fi nevoie”, a afirmat Iohannis.

În martie 2019, ​ambasadorul american în Germania a trimis o scrisoare ministrului german al economiei și a spus în termeni duri că ar putea fi limitată cantitatea de informații clasificate trimisă către serviciile germane, dacă țara europeană alege compania Huawei pentru construcția rețelei 5G. SUA și-au avertizat aliații în ultimele săptămâni să nu aleagă Huawei sau să înceteze colaborarea cu grupul chinez, dar scrisoarea de acum, despre care a relatat în premieră WSJ, este cel mai dur mesaj.