​Google, Apple și Mozilla au luat măsuri pentru a bloca sistemul gândit de autoritățile din Kazahstan care vor să intercepteze comunicările cetățenilor ajutându-se de browserele web ale companiilor americane. Statul din Asia Centrală are 16 milioane de locuitori și o suprafață de 12 ori mai mare decât cea a României. Kazahstanul nu stă bine la capitolul respectarea drepturilor omului și blochează uneori accesul la marile site-uri, când în țară sunt proteste.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe Google Chrome și pe Mozilla Firefox vor fi blocate certificatele guvernamentale de criptare ce ar fi permis autorităților să citească tot ce scrie un user pe aceste browsere. Și Apple a comunicat faptul că va adopta măsuri de protecție similare pe Safari.

Autoritățile din Kazahstan au spus la început de august că au făcut câteva teste-pilot, dar apoi au oprit implementarea sistemului. Kazahii spun că un astfel de sistem este gândit să protejeze cetățenii față de ”atacuri ale hackerilor, fraude online și alte tipuri de amenințări informatice”.

Sistemul ar putea fi repornit dacă ”apar amenințări la adresa securității naționale sub forma unor atacuri informatice sau cibernetice”, spunea comitetul Național de Securitate din Kazahstan.

Guvernul a încercat și în 2015 să convingă Mozilla să instaleze pe browser add-on-uri care ar fi permis supravegherea.

Autoritățile blochează des accesul la Facebook sau Youtube, însă pentru scurt timp și mai ales când în țară sunt proteste. Cele mai recente evenimente au fost în iunie când a fost definitivat transferul de putere de la fostul președinte Nursultan Nazarbayev la actualul șef de stat Kassym-Jomart Tokayev (un apropiat al lui Nazarbayev).

Surse: Reuters, BBC