​Facebook a publicat marți o cartă pentru cerarea unui ”comitet independent de supraveghere” care va avea puterea să schimbe deciziile luate de Mark Zuckerberg pe partea de conținut permis sau interzis pe platforma online. Consiliul va avea la început 11 membri și va ajunge să aibă 40. Mulți au spus că Zuckerberg este atotputernic și au cerut companiei să facă schimbări pentru a-i diminua puterile.

HotNews.roFoto: Hotnews

Facebook a publicat documente despre acest consiliu de supervizare a conținutului (Oversight Board) care va fi un fel de ”Curte Supremă” pentru uriașa platformă. Compania spune că speră ca până la final de an să fie stabilită componența de început a acestui consiliu.

În acest Consiliu se vor lua decizii despre ce tip de conținut este permis pe Facebook și pe serviciile companiei.

La început vor fi 11 membri, dar se poate ajunge la 40 până în noiembrie 2020. Fiecare membru va putea face parte din consiliu nouă ani, împărțiți în trei mandate. Pozițiile vor fi în general ”part-time” dar vor exista și oameni care vor lucra full-time.

Consiliul va avea putere și va putea contrazice chiar și deciziile lui Zuckerberg, promite acesta.

”Dacă cineva nu este de acord cu o decizie pe care o luăm, poate să vină mai întâi la noi să ne spună și apoi poate să apeleze la acest consiliu independent. Deciziile board-ului vor fi definitive, chiar dacă eu sau altcineva de la Facebook nu suntem de acord”.

Facebook își multiplică inițiativele prin care încearcă să recâștige încrederea utilizatorilor după ce o serie de scandaluri i-au afectat imaginea, scandaluri legate de gestionarea conținutului care incită la ură, dar și de modul în care s-au răspândit dezinformările.