​Facebook a anunțat lansarea în 2020 a Horizon, un spațiu social virtual accesibil prin intermediul căștilor de realitate virtuală Oculus, spațiu în care userii își pot crea avataruri care se întâlnesc, se joacă și își dezvoltă propriile spații de interacțiune.

Aavataruri din HorizonFoto: Oculus VR

Facebook a cumpărat Oculus în 2014, cu două miliarde dolari, dar încercările de a construi rețele sociale VR de succes au eșuat, iar Facebook Spaces și Oculus Rooms se vor închide pe 25 octombrie.

Pe noua rețea Horizon, userii vor putea alege cum să arate avatarurile (culoarea pielii, părul), iar acestea vor avea înfățișarea unor personaje de desene animate, cu cap, corp și brațe, dar fără picioare. Avatarurile pot reproduce mișcările utilizatorilor și aceștia pot interacționa în diverse lumi virtuale create de ei.

Primele aplicații vor fi disponibile în versiune de test la început de 2020.

Posesorii dispozitivelor Oculus își vor controla avatarul cu ajutorul capului și mâinilor, iar în jur poate fi creată o lume virtuală, în funcție de aplicația aleasă. De la o lume virtuală la alta, userii pot trece prin așa numite ”portaluri magice”.

Vor fi disponibile și jocuri, dar va fi încurajată și constituirea de grupuri și ”comunități online” pentru că Facebook vrea să dezvolte ceea ce se numește ”social VR”, o rețea socială în realitatea virtuală.

Estimările celor de la SuperData arată că Facebook va vinde 1,3 milioane de dispozitive Oculus Quest în 2019. Vânzările de dispozitive de realitate virtuală nu au crescut atât de mult cât au estimat optimiștii acum câțiva ani, fiindcă aplicațiile nu au fost atât de atrăgătoare și calitatea imaginii nu este grozavă pe dispozitivele simple.