​Tot mai mulți hackeri se concentrează acum pe valorificarea vulnerabilităților din lanțul de aprovizionare și, în special, pe mici furnizori de servicii care sunt folosiți pe post de ”cal troian” pentru a accesa ținte majore, arată un raport al Thales și Verint. Raportul arată care sunt principalele țări țintă ale hackerilor, dar și domeniile în care amenințările cresc tot mai mult.

Ce segmente sunt tinta atacurilor ciberneticeFoto: Thales

Analiștii de la cele două companii au definit patru categorii majore de atacatori pe baza motivelor și a obiectivelor urmărite. Din aproximativ 60 de grupuri de hackeri care au fost analizate, 49% sunt grupuri sponsorizate de state care vizează adesea să sustragă date sensibile din spectrul țintelor de interes geopolitic. 26% sunt hacktivists motivați ideologic, urmați îndeaproape de infractorii cibernetici (20%), care sunt motivaţi exclusiv de câștiguri financiare.

Pe poziția a patra, cyber-teroriștii reprezintă 5% dintre grupurile analizate. Toate puterile economice, politice și militare ale lumii sunt ținte prioritare ale hackerilor. Cele 12 țări cu cel mai mare PIB sunt țintele preferate, în frunte cu Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană (în special Marea Britanie, Franța și Germania) și China, urmate de India, Coreea de Sud și Japonia.

Cele mai vizate de aceste atacuri majore sunt statele și infrastructurile lor de apărare, urmate de sectorul financiar, cel energetic și transporturi. Atacurile care vizează mass-media și industria sănătății cresc cu rapiditate.

Nu în ultimul rând, un număr din ce în ce mai mare de hackeri se concentrează acum pe valorificarea vulnerabilităților din lanțul de aprovizionare și, în special, asupra partenerilor de mai mică amploare, furnizorilor de servicii care sunt folosiți pe post de ”cal troian” pentru a accesa ținte majore.