​Câteva mii de site-uri din Georgia nu au mai putut fi accesate luni, după ce un furnizor important de servicii de internet a fost atacat de hackeri. Au fost inaccesibile și site-uri guvernamentale, dar și cele ale unor companii private și ale unor televiziuni. În unele cazuri hackerii au postat o poză cu fostul președinte georgian Mikhail Saakashvili și textul "I'll be back". Atacul le-a amintit multora de cel petrecut în 2008, când țara s-a aflat pentru câteva zile în război cu Federația Rusă.

GeorgiaFoto: Google Maps

Unele surse spun că 15.000 de site-uri au fost afectate, altele că aproximativ 2.000. Problemele au început luni dimineața, iar majoritatea site-urilor afectate erau funcționale luni seara. Hackerii au atacat un furnizor de servicii de hosting, Pro-Service.

Atacul a fost catalogat de presa locală ca fiind cel mai mare din istoria țării. Au fost nefuncționale site-uri ale unor agenții guvernmentale, ale unor tribunale, ziare, dar și televiziuni.

Compania Pro-Service și-a asumat vina și a spus că hackerii au atacat site-urile clienților. Analiștii spun că atacul dovedește cât de slab sunt protejate site-urile guvernamentale, mai ales că o acțiune atât de puțin sofisticată a avut consecințe atât de grave. În plus, multe instituții folosesc clienți de e-mail ai unei companii ruse și servicii de ride-sharing rusești.

Hackerii au postat pe unele site-uri fotografia fostului președinte Mikhail Saakashvili, cu textul "I'll be back". El a condus țara timp de nouă ani și apoi a fugit în Ucraina, unde a fost pentru puțin timp guvernator al Odesei.

Georgia are 3,8 milioane de locuitori și o suprafață de peste trei ori mai mică decât România.

Surse: ZDNet, Washington Post