Oficiali guvernamentali și militari de rang înalt din mai multe țări aliate cu SUA au fost vizați de atacul cibernetic care a profitat de o vulnerabilitate a aplicaţiei WhatsApp, informează agenția de știri Reuters, citând persoane implicate în investigația internă a companiei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit surselor citate, printre victimele atacului cibernetic se numără și numeroși oficiali guvernamentali și militari de rang înalt din cel puțin 20 de state de pe cinci continente. Multe din aceste țări sunt aliate cu SUA, au afirmat sursele, precizând că unele victime sunt din Statele Unite, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Mexic, Pakistan și India, citează Mediafax.

Această dezvăluire sugerează că atacul cibernetic ar putea avea ample consecințe în plan politic și diplomatic.

Victimele atacului cibernetic, despre care Financial Times a relatat în luna mai, au fost contactate marţi de WhatsApp. Smartphone-urile acestora au fost atacate prin funcţia de voce a WhatsApp de către clienţi ai firmei israeliene NSO Group, care a produs software-ul de spionaj Pegasus. Dacă este instalat, Pegasus preia controlul asupra tuturor funcţiilor unui telefon.

WhatsApp a comunicat că va intenta un proces într-o instanţă din SUA prin care va încerca să atribuie atacul companiei NSO Group. "Este prima dată când un furnizor de mesagerie criptată lansează o acţiune judiciară contra unei entităţi private care a comis un astfel de atac", a precizat WhatsApp.