​China ar vrea ca în trei ani în birourile din sectorul public să nu mai existe hardware și software produs de companii străine, scrie Financial Times, citat de CNN. Directiva vine de la Partidul Comunist și consecința va fi că vor avea de suferit la capitolul vânzări companii precum Microsoft, HP sau Dell. Mulți avertizează însă că planul este mult mai complicat și industria chineză de software nu este prea dezvoltată.

HotNews.roFoto: Hotnews

Totul vine în contextul războiului comercial dintre SUA și China, în câteva zile fiind programate noi ”valuri” de sancțiuni ce vor intra în vigoare dacă nu se va ajunge la o înțelegere de ultim moment.

Sursele citate de FT spun că în trei ani ar trebui schimbate 30 de milioane de piese de hardware, iar planul ar fi ca ritmul să fie de 30% în 2020, 50% în 2021 și 20% în 2022.

Sectorul privat chinez va rămâne dominat de tehnologie americană, mai ales la capitolul software, în timp ce în sectorul public mișcările anunțate vor da câștig de cauză unor companii precum Lenovo sau Huawei. Pe de altă parte, mulți avertizează că înlocuirea tehnologiei americane va fi complicată pentru că nu există în toate cazurile variante chineze care merg la fel de bine.

Câțiva useri curajoși au criticat pe social media planul și au spus că este o nebunie, iar China riscă un izolaționism tehnologic precum în Coreea de Nord. Alții au spus că folosesc versiunile chineze ale unor soft-uri, dar nu sunt la fel de bune precum cele americane.