China a declanșat un program complicat și ambițios prin care în trei ani vrea să elimine din sectorul public hardware-ul și software-ul produs de companii străine
Totul vine în contextul războiului comercial dintre SUA și China, în câteva zile fiind programate noi ”valuri” de sancțiuni ce vor intra în vigoare dacă nu se va ajunge la o înțelegere de ultim moment.
Sursele citate de FT spun că în trei ani ar trebui schimbate 30 de milioane de piese de hardware, iar planul ar fi ca ritmul să fie de 30% în 2020, 50% în 2021 și 20% în 2022.
Sectorul privat chinez va rămâne dominat de tehnologie americană, mai ales la capitolul software, în timp ce în sectorul public mișcările anunțate vor da câștig de cauză unor companii precum Lenovo sau Huawei. Pe de altă parte, mulți avertizează că înlocuirea tehnologiei americane va fi complicată pentru că nu există în toate cazurile variante chineze care merg la fel de bine.
Câțiva useri curajoși au criticat pe social media planul și au spus că este o nebunie, iar China riscă un izolaționism tehnologic precum în Coreea de Nord. Alții au spus că folosesc versiunile chineze ale unor soft-uri, dar nu sunt la fel de bune precum cele americane.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Nu purtați grijă software-lui produs de chinezi. Au universități dedicate scosului pe bandă a programatorilor.
Si Uniunea Europeana ar trebui sa treca sectorul public pe software open source.
Foarte multi bani zboara pe produse Microsoft, nu sunt GDPR-compliant si programele nu pot verificate(nu sunt open-soruce).