Facebook admite că monitorizează locația utilizatorilor, chiar și când aceștia dezactivează opțiunea
„Chiar dacă un utilizator nu și-a activat locația, Facebook o poate determina parțial, mulțumită informațiilor furnizate prin activitățile acestuia lor și conectarea sa la diferitele servicii ale noastre”, a afirmat compania într-o scrisoare remisă către doi senatori americani și publicată pe Twitter marți.
Senatorul democrat Chris Coons și republicanul Josh Hawley au interpelat reprezentanții gigantului social media în urmă cu aproape o lună, chestionându-i cu privire la maniera în care colectează acest tip de date. „Suntem îngrijorați cu privire la posibilitatea ca Facebook să nu își informeze utilizatorii despre gradul de control (asupra datelor lor) pe care setările l-ar putea sugera”, au scris aceștia, înainte de a adresa întrebările directe.
„Facebook admite”, a răspuns Josh Hawley marți, „chiar dacă îți dezactivezi locația, compania continuă să o monitorizeze, pentru a face bani, trimițându-ți reclame”. „Nu ai control asupra informațiilor personale (...) de aceea Congresul trebuie să ia măsuri”, continuă acesta.
În Statele Unite doar California a ratificat o lege privind protecția vieții private a consumatorilor și datelor cu caracter personal, însă mulți congresmeni americani cer adoptarea unei legi federale cu privire la subiect.
În răspunsul adresat celor doi senatori, Facebook amintește că datele privind locația permit utilizatorilor să distribuie locul în care se află sau să efectueze căutări în cadrul unui anumit perimetru. Aceste informații „ne ajută să evidențiem conținut mai relevant și îmbunătățim publicitatea”, a detaliat compania, susținând însă că monitorizarea se oprește la nivel de oraș sau cod poștal, cu excepția cazurilor motivate de îngrijorări privind securitatea.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Și mai e o chestie; cum determină locația? După GPS (acel location services) sau mai există și altă posibilitate (cumva ceva date transmise de la antena de celulă a operatorului de telefonie)?
A! Și cât pot să mă bazez că dacă am spus că am oprit GPS/location services, chiar este oprit?
Daca citesti termenii si conditiile (da stiu, chestia aia foarte lunga la care dai accept sa poti sa folosesti telefonul mai repede) vei vedea ca nu scrie explicit ca nu vor mai colecta datele. Cel mai simplu la telefoanele android activezi "allow mock locations" si iti instalezi o aplicatie care permite modificarea pozitiei GPS. O setezi la polul nord si asa e. Probabil vei primi mai multe reclame de haine groase si produse destinate incalzirii.
Deci cum poate afla Facebook chiria pe care o plătesc utilizatorii?