Robert O'Brien, consilier american pentru securitate națională, a avertizat Marea Britanie cu privire la riscurile pe care le-ar aduce folosirea echipamentelor gigantului chinez Huawei Technologies în rețelele 5G, asupra serviciilor secrete de informații din Marea Britanie, scrie Mediafax citând Reuters.

Logo HuaweiFoto: Hotnews

„Ei vor doar să fure secrete de stat, indiferent dacă este vorba despre secrete nucleare ale Regatului Unit sau secrete de la MI6 sau MI5”, a spus acesta într-un interviu. „Este oarecum şocant pentru noi că britanicii ar privi Huawei ca pe o decizie comercială. 5G este o decizie de securitate naţională”, a adăugat consilierul.

O'Brien a spus că Europa, Japonia, Noua Zeelandă şi Australia încep să înţeleagă îngrijorările pe care Statele Unite le-au ridicat în repetate rânduri faţă de Huawei.

Statele Unite au presat celelalte naţiuni să nu acorde Huawei acces la reţelele 5G şi au acuzat că echipamentele companiei ar putea fi utilizate de Beijing pentru spionaj, în timp ce China a negat în repetate rânduri acest lucru.

În luna mai, preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv care interzice companiilor americane să utilizeze echipamente de telecomunicaţii fabricate de companii care ar reprezenta riscuri pentru securitatea naţională.

Tot atunci, administraţia Trump a adăugat Huawei pe o listă neagră de companii, din motive de securitate naţională.

Subiectul riscurilor de securitate implicate de folosirea tehnologiei Huawei a divizat ţările din reţeaua de schimb de informaţii Five Eyes, respectiv Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

Anterior, Marea Britanie a adoptat o poziţie mai puţin fermă comparativ cu alte state din grup, indicând că produsele 5G ale Huawei ar putea fi utilziate în zone mai puţin sensibile.

Reprezentanţii Huawei nu au putut fi contactaţi imediat pentru comentarii, notează Reuters.