Facebook a anunțat că va interzice pe platforma sa deepfake-urile, clipurile modificate pentru a induce userii în eroare, măsura fiind parte a unei strategii de a reduce numărul de postări care conțin mesaje ce manipulează userii. Sunt însă mulți care spun că Facebook nu face destul și că interdicția nu acoperă toate cazurile care pot duce la situații grave.

HotNews.roFoto: Hotnews

Facebook a anunțat că interzice user-ilor să publice clipuri modificate prin tehnici de inteligență artificală într-o manieră care probabil ar induce utilizatorii în eroare. Tehnologia deepfake folosește inteligența artificială (AI) pentru a edita fotografiile sau vocile utilizatorilor astfel încât să modifice anumite trăsături. Unele clipuri sunt amuzante, dar altele nu sunt, iar un exemplu de răsunet a fost un clip cu Nancy Pelosi, unul dintre cei mai cunoscuți politicieni americani, care părea beată în acel scurt video pe care Facebook a refuzat să-l elimine.

Relatând anunțul făcut de Facebook acum, Washington Post notează că Facebook nu acoperă prin interdicția anunțată toate tipurile de clipuri modificate, fiindcă nu va elimina clipurile gândite ca satiră sau parodie.

Facebook a spus că va interzice acele clipuri modificate atât de eficient încât userii cu greu ar descoperi că sunt fake-uri, dar nu vor fi interzise și cele cu puține modificări, tip de clipuri mai ușor de depistat, numite “cheapfakes” sau “shallowfakes.”. Însă acele clipuri vor fi retrogradate, pentru a ajunge la cât mai puțini oameni.