Avast și AVG vând cu milioane de euro datele de navigare web ale utilizatorilor - raport
Raportul are la bază descoperirile lui Wladimir Palant, dezvoltatorul Adblock Plus care în octombrie 2019 a scris că cele două programe spionează utilizatorii și colectează informații despre ei.
Dezvoltatorul a explicat că datele erau colectate prin extensiile de browser, atât pe Chrome, cât și pe Firefox.
Ancheta MotherBoard și PCMag arată faptul că informațiile vândute către companii au un anumit grad de anonimitate - nu conțin numele user-ului, adresa de e-mail au IP-ul - însă există un număr unic de identificare pentru fiecare user Avast și AVG. Compania spune că 450 de milioane de useri sunt protejați de aplicațiile sale, astfel că vorbim de cantități uriașe de date.
Datele de navigare Web sunt colectate de Avast printr-o filială numită Jumpshot care gestionează extensiile de browser pentru versiunile gratuite ale antivirusului.
Avast a spus pentru autorii raportului că datele colectate din extensiile browser-ului nu mai sunt furnizate de Jumpshot, dar autorii investigației spun că cele două companii colectează direct aceleași informații din versiunile gratuite ale programelor antivirus. Apoi datele sunt transmise la Jumshop care le vinde la diverse companii, spun sursele.
Avast a spus că în decembrie a încetat a mai folosi datele colectate prin extensiile de browser pentru orice altceva decât îmbunătățirea eficienței programului antivirus. Compania a mai spus și că Jumpshot nu obține date personale de identificare.
Avast a mai precizat și că utilizatorii au putut și pot opta pentru ca datele să nu ajungă la Jumpshot, iar din iulie 2019 aceste opțiuni au fost evidențiate mult mai clar, în loc să fie ascunse în meniuri.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Deci democratie invinge inca o data, deci e de bine, deci ura, ura, ura, aplauze etc.