​IBM va construi în Germania primul computer cuantic european de care se vor putea folosi diverși cercetători fără ca datele să ajungă în SUA, respectând astfel legislația europeană în domeniu. Computerul va fi funcțional de la început de 2021, scrie Financial Times. Computerele cuantice sunt cu totul speciale fiindcă NU funcționează pe bază de tranzistori, precum calculatoarele folosite în mod curent. Ele pot efectua mult mai multe operații, într-un timp mult mai scurt.

Computerul cuantic al IBMFoto: IBM

IBM prezenta în ianuarie 2019 primul computer cuantic comercial și spunea că este un pas uriaș ce va duce la crearea unor computere de mii de ori mai rapide decât cele din prezent. Se găsea într-un cub cu latura de 3 metri și a fost creat pentru a putea fi folosit în domenii precum medicină, finanțe sau securitate online.

Acum, IBM spune că va aduce și în Europa computerul Q System One care va fi instalat lângă Stuttgart și va fi găzduit de Institutul de cercetare Fraunhofer.

”Computerele cuantice au potențialul de a analiza sisteme complexe în business și industrie, de a dezvălui interacțiuni moleculare și chimice, de a rezolva probleme complicate de optimizare și de a face inteligența artificială mult mai puternică”, spune Reimund Neugebauer, președinte al institutului Fraunhofer.

Colaborarea dintre IBM și Fraunhofer a venit după o întâlnire între cancelarul Merkel și șefa IBM de atunci, Ginni Rometty, a forumul economic de la Davos în 2019. Un fost șef IBM Germania spunea că, la început, Merkel era de părere că tehnologia cuantică este mult prea departe de a deveni mainstream, dar apoi a fost convinsă că este nevoie de un astfel de computer în Europa.

IBM permite companiilor și cercetătorilor să testeze algoritmi pe computerele sale cuantice din SUA, prin cloud, dar multe organizații europene nu vor ca date sensibile să ajungă în SUA, Europa având legi mult mai dure de protecție a datelor.

Guvernul german a promis investiții de 650 milioane euro în computere cuantice, considerând că tehnologia este extrem de relevantă pentru politicile de securitate națională.

Într-un document din 2018 se spunea că tehnologia este utilă pentru agențiile federale de securitate, dar și pentru armată.

În loc să utilizeze biți, un calculator cuantic folosește așa-numiții qubiți, cea mai mică unitate de stocare a informației cuantice. Computerele cuantice se folosesc de faptul că qubiții pot avea starea 0 și starea 1 în același timp (adică o superpoziție), pe când un bit clasic poate avea fie valoarea 0, fie valoarea 1. Fiind atât de diferite și de puternice, computerele cuantice pot rezolva probleme mult mai complicate decât pot computerele convenționale de acum, mai ales în domenii precum descoperirea de noi medicamente sau de noi materiale.

Despre IBM Q System One compania spune că este primul computer cuantic universal integrat. Sunt integrate soluții de design industrial, de mecanică cuantică și de systems engineering, pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme ale computerelor cuantice: stabilizarea qubiților care realizează computațiile cuantice, fiindcă aceștia își pierd rapid proprietățile cuantice.

Pentru a rezolva problema, IBM a pus mii de componente într-un cub uriaș cu latura de 3 metri înălțime și cu mediu controlat atent, optimizat pentru stabilitate, pentru robustețe și pentru o folosire comercială continuă.

Din cauza costurilor mari computerele cuantice sunt încă rare, dar diverse aplicații încep a fi testate: de exemplu Daimler a folosit anul trecut computere IBM pentru a simula chimia complexă a celulelor ce vor fi utilizate la baterii de ultimă generație pentru mașini electrice.