În regiunea franceză Vendeea a început instalarea unui cablu submarin transatlantic al Google care leagă Franța de statul american Virginia și va fi funcțional spre final de an, probabil în trimestrul al treilea, scrie AFP. Primele cabluri transatlantice au fost instalate acum peste 150 de ani. Cablul privat al Google se numește Dunant, după fondatorul Crucii Roșii, Henry Dunant.

Proiectul DunantFoto: Google

Primul tronson a început să fie instalat la Saint-Hilaire de Riez en Vendée (Franța) de către compania telecom Orange, iar întreaga instalare este finanțată de Google care are nevoie de acest cablu fiindcă au crescut și vor crește schimburile de date între America și Europa. Conform înțelegerii, Orange va beneficia de o șesime din capacitatea cablului.

Giganți precum Google, Facebook, Microsoft au inițiat astfel de proiecte pentru cabluri submarine de lungă distanță, în condițiile în care cantitățile de date transmise sunt tot mai consistente. De exemplu, Google a dat în folosință în 2019 cablul Curie între SUA și Chile (numit după celebra fiziciană și chimistă Marie Curie).

Facebook și Microsoft au finanțat construcția unui cablu transatlantic de la Virginia Beach la Bilbao, cablu care este activ din 2017.

Primul cablu submarin transatlantic a fost instalat pentru comunicările telegrafice în 1858, între Irlanda și Canada.