Apple a fost amendată cu 1,1 miliarde euro în Franța, fiind acuzată de practici anti-concurențiale, a anunțat autoritatea de resort. AFP scrie că este cea mai dură amendă anunțată de autoritate, motivația fiind că încălcările au fost extrem de grave.

HotNews.roFoto: Hotnews

Apple și două companii partenere principale (care au primit și ele amenzi totale de 139 milioane euro) s-au înțeles astfel încât cele două companii distribuitoare să nu-și facă uneia alteia concurență. Practic prețurile au fost stabilite împreună. Cele două companii sunt Tech Data și Ingram Micro. Prima a fost amendată cu 76 milioane euro, iar cea de-a doua, cu 63 milioane euro.

Autoritatea franceză mai spune că așa-zișii distribuitori ”premium” nu ar fi putut, fără riscuri, să acorde reduceri sau să scadă prețurile, ceea ce a dus la o ”aliniere” a prețurilor între distribuitorii integrați ai Apple și cei ”premium”, independenți.

Apple a mai fost amendată și fiindcă a exploatat în mod abuziv în folosul său depedența economică a distribuitorilor premium și i-a supus unor ”condiții comerciale inechitabile și defavorabile în raport cu condițiile impuse distribuitorilor integrați.

Totul a pornit în 2012 când eBizcuss, pe atunci cel mai mare reseller Apple din Franța, a sesizat autoritatea din domeniul concurenței că Apple direcționa tot mai mult produsele către magazinele Apple Stores, în detrimentul resellerilor. eBizcuss și-a încetat activitatea în 2012.