​Firma de consultanță, tehnologie și cercetare Aiperion, un parteneriat între dezvoltatorul de servicii software Fortech și firma americană de gestiune a investițiilor Core Capital Management, a anunțat astăzi lansarea unei soluții inovatoare de gestiune a riscului investițional: RiskKey®. Cei doi parteneri și-au unit forțele în 2019, formând Aiperion cu scopul de a le oferi investitorilor un grad ridicat de control asupra riscului unei investiții.

RiskKeyFoto: Fortech

Ca rezultat al acestei colaborări, investitorii instituționali au la dispoziție o soluție software inovatoare de analiză și evaluare a portofoliului de investiții. Modelul matematic original și proprietatea intelectuală asociată, ce include utilizarea inteligenței artificiale, sunt rezultatul a peste două decenii de cercetare științifică, realizată de Dr. Sorina Zahan, profesor universitar, cercetător și autor al mai multor studii în domeniul inteligenței artificiale. În calitate de CEO al Aiperion, Dr. Zahan și-a propus să ajute practicienii prin transformarea modelelor matematice complexe în soluții software practice și intuitive.

Soluția RiskKey® se diferențiază de metodele tradiționale de modelare a riscului în portofoliu prin capacitatea de a produce concluzii relevante dintr-un volum redus sau incomplet de date, prin oferirea unei evaluări mai fidele a indicatorilor de risc și în egală măsură printr-un mod integrat, grafic și interactiv de prezentare a datelor.

"Investitorii au nevoie de o evaluare realistă a șanselor lor de a își îndeplini obiectivele de investiții. RiskKey® realizează acest lucru prin eliminarea unei multitudini de presupuneri/ipoteze periculoase, utilizate în majoritatea modelelor tradiționale de gestiune a riscului (corelații, liniaritate, continuitate, cauzalitate, distribuții normale). Ca urmare, modelul nostru este deosebit de bine echipat pentru a facilita atât modelarea unui portofoliu investițional robust, cât și a comportamentului acestuia la nivelul tuturor claselor de active financiare componente, în condiții de volatilitate extremă a pieței" - menționează Dr. Sorina Zahan, CEO AIPERION.

RiskyKey® poate analiza orice portofoliu investițional complex, reprezentat într-un singur model, independent de mixul și tipurile de investiții. Analiza include corelațiile între activele din portofoliu care pot să varieze, în special în scenarii în care piața de capital este afectată de fluctuații extreme. Informațiile rezultate în urma procesării sunt afișate printr-o reprezentare vizuală grafică, ce punctează istoricul și evoluția schimbărilor apărute în sistemul de estimare al riscului. Acesta oferă o nouă paradigmă de înțelegere a riscului investițional.

"Orice investitor are nevoie de un instrumentar de procesare și analiză a indicatorilor de risc și randament/oportunitate, care să-i ofere o imagine cât mai corectă asupra vulnerabilităților portofoliului global, pentru o multitudine de scenarii de piață. Având în nucleul său câteva componente cheie, printre care un algoritm matematic sofisticat și tehnologii inovatoare, RiskKey e construit să răspundă exact acestei nevoi. Componenta AI îi conferă modelului capacitatea de a detecta rute imposibil de identificat doar de mintea umană, îmbunătățește precizia modelului, permițând-i să funcționeze optim în condiții de opacitate și cu un set nestructurat sau incomplet de date, din multiple surse. Suntem încântați să fim parte din această soluție în rol de partener tehnologic și încrezători în viziunea partenerilor noștri din Chicago", a menționat Călin Văduva, CEO Fortech și Partener AIPERION.

Soluția dezvoltată de Aiperion se adresează în principal fundațiilor, fondurilor de pensii, companiilor de asigurări și altor tipuri de alocatori instituționali.

*****

Despre AIPERION

AIPERION este o companie de consultanță, tehnologie și cercetare științifică, cu sediul în Chicago, ce oferă soluții de gestiune a riscului pentru investitorii instituționali. Compania a fost fondată de partenerii Core Capital Management - firmă americană specializată în investiții alternative - și Fortech - unul dintre furnizorii de top de servicii software din Cluj-Napoca. Misiunea companiei este de a le oferi investitorilor mai mult control asupra riscurilor aferente unei investiții și realizează acest deziderat printr-o abordare științifică și tehnologică inovatoare.