Norvegia, una din primele ţări europene care a relaxat măsurile de izolare socială, a lansat joi o aplicaţie mobilă ce foloseşte geolocalizarea pentru a evita răspândirea epidemiei COVID-19 în ţară, transmite AFP, citat de Agerpres.

aplicatie covidFoto: Mostphotos/Farknot Architect

Aplicaţia Smittestopp ('Stop infectării'), dezvoltată pe plan local, vizează să le ofere autorităţilor o mai bună cunoaştere despre propagarea epidemiei şi să-l informeze pe fiecare utilizator dacă a fost în contact cu o persoană infectată.

'Pentru a reuşi revenirea la o viaţă mai normală menţinând infecţia sub control, va trebui să contribuim cu toţii, mai ales prin utilizarea acestei aplicaţii', a explicat şefa guvernului de la Oslo, Erna Solberg, într-o conferinţă de presă, subliniind că, în caz contrar, va trebui 'să strângem din nou şurubul'.

Aplicaţia, ce poate fi descărcată gratuit le va trimite utilizatorilor un mesaj pentru a-i informa dacă s-au aflat mai mult de 15 minute la mai puţin de 2 m de o persoană infectată, a cărei identitate nu va fi însă dezvăluită.

Înregistrând deplasările şi contactele utilizatorului, aplicaţia le va permite autorităţilor sanitare să observe mai bine propagarea epidemiei, să măsoare eficacitatea restricţiilor şi să determine necesitatea revenirii asupra unora dintre ele.

Chiar dacă astfel de alegeri îi neliniştesc pe unii militanţi pentru respectarea vieţii private, Norvegia a optat pentru o centralizare a datelor - anonime şi distruse automat după 30 de zile - şi pentru recurgerea, pentru mai multă eficacitate, la geolocalizare în locul tehnologiei Bluetooth.

Ministrul sănătăţii, Bent Hoie, a dat asigurări că aplicaţia este conformă reglementărilor europene în materie de protecţie a datelor.

Lansarea acestui instrument va fi combinată cu o întărire semnificativă a capacităţilor de depistare a virusului, urmând să se treacă de la 30.000 de teste săptămânale în prezent la circa 100.000 la sfârşitul lunii, graţie unei noi metode dezvoltate la rândul său pe plan local.

Norvegia, care urmează o strategie de semi-izolare, a anunţat săptămâna trecută o ridicare treptată a restricţiilor, cu redeschiderea creşelor începând de luni şi a şcolilor primare pe 27 aprilie.

Joi, autorităţile au anunţat un bilanţ total de 6.566 de cazuri de infectare şi 130 de decese în acest stat nordic, unde curba spitalizărilor este în descreştere de câteva zile.