​Autoritățile din Cehia avertizează că spitalele ar putea din nou să devină victime ale atacurilor cibernetice, țara central-europeană având un precedent din prima parte a lui martie. Unitățile medicale sunt printre cele mai vulnerabile ținte pentru că o parte dintre echipamentele electronice folosite în spitale nu pot fi protejate cu soluții tradiționale de securitate, iar doctorii, asistenții și infirmierii nu sunt instruiți adecvat să depisteze un potențial atac informatic.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai ales spitalele ar trebui să se aștepte la atacuri cibernetice severe, spune directorul autorității de siguranță informatică din Cehia care adăuga că există informații în acest sens, (sursa Reuters).

Ministrul sănătății din Cehia spunea recent că unele spitale au fost atacate și intensitatea acestora atacuri va crește. În prima parte a lui martie Spitalul Universitar din Brno a fost victima unui atac cibernetic și, în consecință, operațiile au fost sistate câteva ore fiindcă sistemele nu mai funcționau. Spitalul era și centru de testare pentru Covid-19. În Cehia au fost depistate peste 6.400 de infecții și 170 de oameni au murit. Țara a trecut de faza critică a pandemiei și începe să ridice restricțiile.

De ce sunt spitalele mai vulnerabile

Industria sănătății este printre cele mai vulnerabile la atacuri informatice. În jur de două treimi dintre unități au fost afectate de o amenințare informatică la un moment dat, conform unor studii recente. Furnizorii de servicii medicale sunt o pradă ușoară pentru infractorii informatici, ei exploatând lacune atât în sistemele informatice cât și erori umane, explicau cei de la Bitdefender. Multe dintre echipamentele electronice folosite în spitale nu pot fi protejate cu soluții tradiționale de securitate, iar doctorii, asistenții și infirmierii nu sunt instruiți adecvat să depisteze un potențial atac informatic. Deseori, departamentul IT este și el slab pregătit să oprească un atac în curs.

În cazul unui atac de tip ransomware, atacatorii criptează date precum istoricul medical al pacienților și blochează apoi intervenții chirurgicale sau tratamente, punând vieți în pericol. Așa cum s-a întâmplat și în România, conducerea unui spital poate fi forțată să plătească recompensă pentru deblocarea datelor, dacă de asta depinde evoluția unui pacient. În plus, datele bolnavilor se pot vinde cu până la 400 de dolari pe internetul ascuns, iar cumpărătorii folosesc informațiile din fișe în campanii de fraudă.