Piata de solutiilor ERP din Romania se afla intr-o schimbare profunda. Totusi, multe dintre elementele ei indica o relativa stagnare. Robert Komartin, managing director LLP Bucharest este de parere ca multe dintre aspectele de acum 10 ani pot fi intalnite si in zilele noastre. Spre exemplu, interesul fata de solutiile integrate, performante ale zilelor noastre este destul de scazut in marea masa a companiilor romanesti. Pentru producatorii si implementatorii de solutii IT senzatia de inceput de drum este la fel de acuta ca in urma cu zece ani. Totodata, exista un decalaj enorm intre companiile de IT si cele de comunicatii.

Chiar daca compania LLP a realizat o cifra de afaceri de 2,2 milioane Euro in 2007, in crestere cu 55% fata de anul precedent aceasta este o suma mica comparativ cu a oricarui jucator din telecom. In plus, nici cele mai importante companii din aceasta industrie, SIVECO, HP, IBM nu inregistreaza venituri spectaculoase sau macar comparabile cu Vodafone sau Orange.

Robert Komartin sustine ca mai avem foarte mult de recuperat pana ajungem la o dezvoltare comparabila cu cea din vestul Europei. In momentul de fata, Romania are o piata de aceeasi dimensiune cu cea a Ungariei sau a Sloveniei la o suprafata si o populatie net superioare. Compania LLP se mandreste cu mai multe premiere in 2007, cea mai importanta dintre acestea fiind achizitia diviziei Microsoft Dynamics a companiei EWIR estWest Informatique Roumanie, prima achizitie din cei 15 ani de existenta ai grupului LLP. estWest a fost primul integrator si furnizor pentru solutia Microsoft Dynamics NAV (anterior Navision) din Romania, LLP avand in prezent peste 60 de clienti de Microsoft Dynamics NAV (aproximativ o treime din numarul total de implementari de Navision din Romania).

“LLP Bucharest a inregistrat o cifra de afaceri conforma cu previziunile realizate la sfarsitul semestrului I al anului 2007. Cifra de afaceri a companiei a fost realizata exclusiv din implementari de solutii ERP in companii private. Anul 2007 a fost un an important pentru LLP Bucharest, fiind anul primei achizitii din ecosistemul de parteneri Microsoft Dynamics. LLP Bucharest si-a consolidat pozitia in domeniile care au consacrat compania, pe parcursul anului 2007 fiind abordate in premiera si alte verticale cu solutii specializate (industria alimentara, firmele de avocatura etc.).” spune Robert.

In anul fiscal 2007, LLP Bucharest a fost cel mai important partener Microsoft Romania pentru solutiile Microsoft Dynamics. LLP a inregistrat cea mai mare cifra de afaceri pentru produsele Microsoft Dynamics, realizand cele mai importante proiecte din Romania pentru aceasta gama de solutii.

Robert Komartin este de parere ca anul trecut s-a vazut un puternic val de schimbare la nivelul principalelor companii care implementeaza solutii integrate. Astfel, in foarte multe cazuri, managementul sau actionariatul companiilor s-a schimbat, multi oameni tineri au devenit directori generali, iar o parte dintre companii au fost vandute, astfel incat cu exceptia Softwin nu mai exista nici o companie importanta 100% romaneasca pe aceasta piata.

LLP Bucharest si-a consolidat pozitia pe piata de solutii ERP din Romania, printre clientii sai regasindu-se jucatori importanti pe piata autohtona. „Pentru solutiile Microsoft Dynamics NAV si AX nu cred ca exista o alta companie in Romania cu 40 de consultanti cu experienta de produs si certificarile necesare.” – mai spune Robert.

LLP Bucharest este primul partener Microsoft care a localizat versiunile 3.0 si 4.0 pentru solutia Microsoft Dynamics AX (anterior Axapta), asigurand in acest mod o aliniere totala a produsului la cerintele companiilor din Romania. Versiunile localizate includ o interfata in limba romana, acest lucru reducand substantial timpul necesar pentru acomodarea utilizatorilor cu aceasta solutie. De asemenea, produsul localizat de LLP Bucharest este perfect compatibil cu reglementarile legislative din Romania si cu nevoile companiilor autohtone. Microsoft Dynamics AX este o solutie ERP complexa, apta sa raspunda cerintelor din companii mari. “Marturie a acestui lucru numarandu-se jucatori importanti pe piata autohtona, precum: REBU, Lindab, SIDEM sau Aleximi-THIMM.” a precizat Robert Komartin.

De asemenea, grupul LLP a primit pe parcursul anului 2007 si titlul de cel mai important partener din Europa din partea Infor. Avand o cifra de afaceri de aproximativ 2,1 miliarde USD, Infor este al treilea furnizor global de solutii integrate de business.

LLP Bucharest este cel mai important distribuitor pentru solutiile Infor in Romania, avand un numar mare de clienti de Infor SunSystems. Pe parcursul anului 2007, LLP Bucharest a realizat mai multe implementari ale gamei de produse Infor SunSystems, printre proiectele importante regasindu-se si cele de la Gedeon Richter sau NNDKP. De asemenea, LLP Bucharest are o baza mare de clienti pentru produsele Infor, printre acestia fiind nume de companii sonore ( ZAPP-Telemobil, UPC Romania, Accor Services, Grand Hotel Marriott, Philip Morris, PRO TV, Realitatea Media, HBO, AIG Romania, Avon Cosmetics, BRD Sogelease, Europharm Holding – GSK, KPMG Romania, Shell Gas Romania etc.)

La finalul anului 2007 s-a inregistrat si prima extindere a companiei in afara regiunii Europei Centrale si de Est. Incepand cu luna decembrie 2007, grupul LLP a deschis doua noi filiale (LLP Belgia si LLP Luxemburg). Avand o experienta de peste 15 ani in domeniul consultantei si serviciilor IT, grupul LLP are filiale in alte 6 tari din Europa Centrala si de Est (Republica Ceha, Ungaria, Romania, Slovacia, Croatia si Bulgaria).