La mijlocul lunii martie spitalul din orașul ceh Brno a fost atacat și a trebuit să oprească timp de câteva ore operațiile. Și alte spitale au fost atacate, iar în această perioadă aceste atacuri pot fi considerate ca fiind teroriste, dată fiind criza gravă declanșată din cauza pandemiei, a spus Eugene Kaspersky, într-o conferință de presă online. În articol puteți citi de ce spitalele sunt ținte atât de atrăgătoare pentru criminalii informatici.

Eugene KasperkyFoto: Kaspersky

Milioane de oameni lucrează de acasă deja de mai bine de o lună, dar atacatorii cibernetici sunt în continuare activi și s-au adaptat rapid la realitatea în care zeci de milioane de oameni nu mai lucrează de la sediul firmelor ”Criminalii cibernetici sunt obișnuiți să lucreze de acasă. Pentru ei situația nu este cu mult deosebită”, spune Eugene Kaspersky.

Însă, partea foarte gravă este că cele mai mârșave atacuri sunt îndreptate împotriva spitalelor care, în multe cazuri, sunt centre de testare și tratare Covid-19, exemple de victime fiind spitale din Europa Centrală.

Autoritățile din Cehia avertizau pe 16 aprilie că spitalele ar putea din nou să devină victime ale atacurilor cibernetice, țara central-europeană având un precedent din prima parte a lui martie (cel de la Brno).

De ce sunt spitalele atacate atât de des în general (și nu doar în criza Covid?) Pentru că sunt ocupate cu numărul mare de pacienți și, când au fonduri, le direcționează către echipamente și consumabile medicale, nu către infrastructură IT, explică Costin Raiu, director global al echipei de Cercetare și Analiză la Kaspersky Lab.

Updatarea sistemelor informatice nu este prioritate, în aceste condiții în care spitalele sunt supra-aglomerate, iar unele dintre ele îndreaptă fondurile către tratamente experimentale, spre exemplu.

Raiu spune că este absolut necesar ca mesajul către grupurile care atacă unități medicale să fie cât se poate de dur. Oricine are de gând să desfășoare astfel de atacuri va fi ”vânat” de agențiile guvernamentale și de companiile de securitate, pentru a fi adus în fața justiției.

Mai multe grupuri de infractori se concentrează pe atacurile împotriva spitalelor, o miză fiind și faptul că acestea au baze mari de date ale pacienților, baze cu care atacatorii speră să facă bani, spune Yury Namestnikov, șeful echipei de cercetare a Kaspersky Lab pentru Rusia.