Un operator telecom vrea să lanseze, împreună cu Apple, o aplicaţie de monitorizare a persoanelor cu care populaţia intră în contact. Lansarea se estimează că va avea loc până la finele lunii.

aplicatieFoto: Pixabay

Orange se află în discuţii avansate cu Apple pentru lansarea acestei aplicaţii, spun reprezentanţii operatorului telecom, şi chiar dacă nu au bătut încă palma, cel mai probabi aplicaţia va fi lansata până la finele lunii.

Asta în condiţiile în care, Autoritatea Europeană de Protecţia Datelor susţine că este nevoie de o aplicaţie care să monitorizeze şi să centralizeze datele cu privire la răspândirea noului coronavirus la nivel european, care să înlocuiască numeroasele aplicaţii utilizate la nivel naţional de statele din UE, care ar putea încălca regulamentul privind drepturile de confidenţialitate.

În lupta cu creşterea bilanţului de mii de morţi din cauza COVID-19, guvernele din toată Europa folosesc sau intenţionează să lanseze aplicaţii care să-i monitorizeze pe cei infectaţi cu acest nou virus sau pe cei aflaţi în carantină şi izolare la domiciliu, iar apoi să vadă cu cine intră aceştia în contact.

Multe dintre aceste aplicaţii sunt criticate de entităţi responsabile de protecţia datelor cetăţenilor, care se arată îngrijoraţi că cei care au dezvoltat aplicaţiile şi gestionează datele ar putea stoca aceste date pe termen lung. Autoritatea a subliniat că tehnologiile folosite de aceste aplicaţii, cum este tehnologia bluetooth, sunt în conformitate cu regulamentele de protecţie a datelor, dar se arată îngrijorată de diversitatea acestor aplicaţii şi cere o soluţie care să funcţioneze la nivel paneuropean.