Autoritatea care supraveghează utilizarea adreselor de internet, Icann, a blocat joi cumpărarea gestionarului domeniului .org, foarte apreciat de organizațiile nonguvernamentale, de către un fond de investiții, scrie AFP.

InternetFoto: Pexels

Ethos Capital oferise un miliard de dolari pentru a cumpăra acest administrator, Public Interest Registry (PIR), de la Internet Society, o asociație.

Pentru finalizarea achiziției, era nevoie de aprobarea Societății pentru atribuirea numelor de domeniu și a numerelor pe Internet (Icann).

Extensia .org regrupează 10,5 milioane de site-uri, printre care cele ale organizațiilor, de la cele mai mici la cele mai mari, care apără cele mai diverse cauze.

Aici găsim spre exemplu Organizația Națiunilor Unite (un.org), Banca Mondială (worldbank.org), Comitetul internațioal al Crucii Roșii (icrc.org) sau Medici fără Frontiere Statele Unite (doctorswithoutborders.org).

Icann consideră că acest nume de domeniu are o "natură fundamentală de interes general", a afirmat președintele Icann, Maartenlon Botterman.

Ethos Capital a afirmat că decizia constituie un "precedent periculos". Ea "deschide calea unei respingeri unilaterale de către Icann a unor transferuri viitoare din cauza unor presiuni interesate din partea unor entități externe tranzacției", potrivit sursei citate.

"Această decizie va asfixia inovația și va îngrădi viitoare investiții în sectoarele domeniilor de internet", susține acest fond înființat în 2019 și care nu divulgă numele investitorilor săi.

Procurorul general al Californiei, Xavier Becerra, a cerut în aprilie Icann să respingă achiziția. "A permite Ethos Capital sau oricărei alte companii să dețină controlul regiștrilor, fără a cunoaște clar schimbările potențiale pe care le implică, generează îngrijorări semnificative în comunitatea organizațiilor non-profit", a argumentat el.