Finlanda, Suedia, Danemarca și Olanda sunt economiile "cele mai avansate din UE" în plan digital, spre deosebire de Bulgaria, Grecia, România și Italia, potrivit unui studiu anual publicat joi de Comisia Europeană, scrie AFP.

Agenda Digitala in EuropaFoto: Comisia Europeana

Acest "indice relativ privind economia și societatea digitală" (DESI) "permite urmărirea performanțelor digitale globale ale Europei" și ale statelor membre, explică executivul european, într-un comunicat.

Indicele măsoară progresele realizate de fiecare țară în cinci domenii: conectivitate, competențe digitale, folosirea internetului de persoane fizice, integrarea tehnologiilor digitale de către companii și serviciile publice digitale.

Malta, Irlanda și Estonia urmează după țările din Nord în clasamentul Comisiei.

În materie de conectivitate, 78% dintre locuințe erau abonate la o rețea fixă cu bandă largă în 2019, față de 70% acum cinci ani. Dacă rețelele 4G acoperă cvasi-totalitatea populației europene, doar 17 state membre au atribuit deja frecvențe 5G.

Folosirea internetului este în creștere puternică: 85% dintre europeni se conectează cel puțin o dată pe săptămână, față de 75% în 2014, în special pentru apeluri video, servicii bancare și efectuarea de cumpărături.

Dar "o mare parte a populației", 42%, "nu deține în continuare nici măcar competențele de bază" care să le permită consumarea de bunuri și servicii digitale, subliniază Comisia.

Companiile, la rândul lor, sunt "din ce în ce mai digitalizate", în special marile companii.

Comisia subliniază "o tendință în creștere pentru utilizarea de servicii publice digitale în domeniile administrației online și a sănătății online". Estonia, Spania, Danemarca, Finlanda și Letonia sunt țările cele mai performante în acest domeniu.