​Atacatorii cibernetici au exploatat popularitatea crescută a jocurilor video pe durata pandemiei, pentru a lansa diferite atacuri. În aprilie, numărul zilnic de încercări blocate de a direcționa utilizatorii către site-uri periculoase care exploatează jocurile video a crescut cu 54% față de ianuarie 2020, anunță compania Kaspersky Lab. Jocul cel mai des folosit de infractori a fost Minecraft. Alte jocuri video populare folosite ca momeală au fost Counter Strike: Global Offensive și The Witcher 3.

Jocuri videoFoto: Pixhere

În plus, în luna aprilie, numărul de încercări blocate de a direcționa utilizatorii către pagini de phishing, pentru una dintre cele mai populare platforme de jocuri video, a crescut cu 40% față de februarie 2020.

În această primăvară, milioane de oameni din întreaga lume au fost nevoiți să stea acasă, întrucât majoritatea țărilor au adoptat diferite măsuri de auto-izolare și de restricționare a circulației. Aflându-se acasă și având mai mult timp liber ca niciodată, mulți oameni s-au orientat către formele de divertisment online disponibile, inclusiv jocurile video.

Începând din luna martie, numărul total de utilizatori Steam (cea mai populară platformă online de jocuri video, comunitate și magazin) a crescut semnificativ, platforma atingând un nou record de utilizatorii activi și de concurenți, la sfârșitul lunii martie.

Remarcând această tendință, cercetătorii Kaspersky au decis să analizeze mai profund peisajul amenințărilor legate de jocurile video în perioada auto-izolării. Ceea ce au descoperit – nu tocmai surprinzător – a fost faptul că atacatorii cibernetici au exploatat interesul crescut pentru jocurile video pentru a lansa diferite atacuri.

Conform datelor Kaspersky Security Network, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului zilnic de încercări de a direcționa utilizatorii către site-uri periculoase care exploatau tema jocurilor video: acestea au fost cu 54% mai numeroase în aprilie, comparativ cu ianuarie. De multe ori, utilizatorii au fost ademeniți cu promisiuni atractive, cum ar fi versiuni gratuite ale jocurilor populare, actualizări și extensii sau modalități de a trișa. Dar dacă utilizatorii dădeau click pe aceste link-uri, riscau să descarce programe periculoase, de la malware care fură parole, până la ransomware și miners, un software care minează pe ascuns criptomonede de pe PC-ul victimei.

Jocul cel mai des folosit de infractori a fost Minecraft, unul dintre cele mai populare jocuri video create vreodată. Numele său a fost folosit în peste 130.000 de atacuri web. Alte jocuri video populare folosite ca momeală au fost Counter Strike: Global Offensive și The Witcher 3.

Mai mult, potrivit statisticilor din sistemul anti-phishing al Kaspersky, comparativ cu luna februarie, numărul de redirecționări blocate către pagini de phishing care conțineau cuvântul “Steam” a crescut cu 40% în aprilie.

“Multe dintre aceste atacuri legate de jocurile video nu sunt tocmai sofisticate; foarte important pentru succesul lor este factorul uman. Ultimele luni au arătat că utilizatorii pot cădea cu ușurință pradă atacurilor de phishing sau pot să dea click pe link-uri periculoase atunci când vine vorba de jocuri video – fie pentru că încearcă să găsească versiuni piratate, fie pentru că sunt în căutare de diferite scurtături care să îi ajute să câștige”, spune Maria Namestnikova, security expert la Kaspersky.

Pentru a vă juca în siguranță, experții Kaspersky recomandă:

⦁ Utilizați parole puternice și autentificarea cu doi factori (2FA) atunci când este posibil, pentru a vă proteja conturile de gaming.

⦁ Fiți atenți la orice copii piratate ale jocurilor video, deoarece sunt unele dintre momelile preferate folosite de atacatori

⦁ Utilizați o soluție de securitate fiabilă, cum ar fi Kaspersky Security Cloud, care identifică programele descărcate fără autorizație, blochează site-urile de phishing și previne redirecționările către pagini dăunătoare

⦁ În timpul jocului, nu vă opriți soluția de securitate, ci activați modul de joc, care consumă mai puține resurse